Image default
Ευρώπη

Η Ισπανία καταργεί τη «χρυσή βίζα» για τους ξένους επενδυτές ακινήτων

Η Ισπανία θα καταργήσει το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που παρέχει δικαιώματα παραμονής σε αλλοδαπούς οι οποίοι πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα (8 Απριλίου).

Ο τερματισμός του προγράμματος θα συμβάλει στο να καταστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία «δικαίωμα αντί για κερδοσκοπική επιχείρηση», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Το πρόγραμμα απονέμει στους πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ – χωρίς υποθήκη – σε ισπανικά ακίνητα ειδική άδεια, η οποία τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται στη χώρα για τρία χρόνια.

«Σήμερα, 94 στις 100 τέτοιες βίζες συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα… σε μεγάλες πόλεις που έρχοναι αντιμέτωπες συνεχώς με μια ιδιαίτερα πιεσμένη αγορά και όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αξιοπρεπής στέγη για όσους ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους εκεί», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάργηση του καθεστώτος στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, αφού μελετήσει έκθεση που υπέβαλε το Υπουργείο Στέγασης.

Από την έναρξη του καθεστώτος της χρυσής βίζας το 2013 έως τον Νοέμβριο του 2022, η Ισπανία εξέδωσε σχεδόν 5.000 άδειες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι Κινέζοι επενδυτές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν οι Ρώσοι που επένδυσαν περισσότερα από 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας του 2023, η οποία μάλιστα αμφισβητεί κατά πόσον οι αρχές ερεύνησαν την προέλευση των κεφαλαίων.

Το μέτρο είναι απίθανο να επηρεάσει την αγορά ακινήτων, δεδομένου ότι λιγότερο από το 0,1% των 4,5 εκατομμυρίων κατοικιών που πωλήθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων Idealista.

Το στεγαστικό πρόβλημα της Ισπανίας δεν προκλήθηκε από το καθεστώς της χρυσής βίζας, αλλά μάλλον από την έλλειψη προσφοράς και την έξαρση της ζήτησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Idealista Φρανθίσκο Ινιαρέτα.

«Το μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα, το οποίο επικεντρώνεται στους διεθνείς αγοραστές αντί να ενθαρρύνει την είσοδο νέων κατοικιών στην αγορά, είναι μια ακόμη λανθασμένη διάγνωση», δήλωσε ο Ινιαρέτα.

Η γειτονική Πορτογαλία αναμόρφωσε πρόσφατα το δικό της σύστημα «χρυσής βίζας» και απέκλεισε τις επενδύσεις σε ακίνητα για να αντιμετωπίσει την κρίση στέγασης. Οι αλλοδαποί που θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα παραμονής μπορούν ακόμη να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα έχει ζητήσει εδώ και καιρό τον τερματισμό τέτοιων προγραμμάτων, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

 

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin