Image default
Ευρώπη

Η Ισπανία κάνει το πρώτο βήμα για τη νομιμοποίηση μισού εκατομμυρίου μεταναστών

Με την υποστήριξη περισσότερων από 600.000 υπογραφών καθώς και πολλών ΜΚΟ, το ισπανικό κοινοβούλιο έκανε την Τρίτη το πρώτο νομοθετικό βήμα για την έγκριση μιας πρωτοβουλίας πολιτών που ζητά τη νομιμοποίηση μισού εκατομμυρίου αλλοδαπών χωρίς χαρτιά που ζουν στην Ισπανία.

Η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί την πρωτοβουλία των πολιτών, με τις ψήφους που εξασφαλίστηκαν από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE/S&D) και τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς εταίρους του, μετέδωσε την Τρίτη το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η πρωτοβουλία έλαβε τα εύσημα της υπουργού για την ένταξη, την κοινωνική ασφάλιση και τη μετανάστευση, Έλμα Σάιζ (PSOE), η οποία δήλωσε «απολύτως υπέρ» της πρωτοβουλίας, σημειώνοντας ότι το κόμμα της θα καταθέσει τροπολογίες για τη βελτίωση του κειμένου.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (EPP), και το ακροδεξιό κόμμα VOX, η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «φαινόμενο έλξης» για την προσέλκυση περισσότερων παράτυπων μεταναστών.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο – αν και έλαβε την υποστήριξη των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, του PSOE και της αριστερής πλατφόρμας Sumar, οι συντηρητικές δυνάμεις αντιτάχθηκαν σε αυτήν, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του σχεδίου, η μη νομιμοποίηση αυτής της ομάδας μεταναστών θα παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, θα τους εμπόδιζε να συνεισφέρουν στην κοινωνία και θα καθιστούσε αδύνατο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών που χρειάζονται οι πολίτες.

Υπό αυτή την έννοια, οι ΜΚΟ που υποστηρίζουν το σχέδιο ζήτησαν από τα πολιτικά κόμματα να μην ξεχάσουν την εργασία των παράτυπων μεταναστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μεταξύ 2020 και 2021 σε τομείς απαραίτητους για την κοινωνία, όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων, η παράδοση τροφίμων σε σπίτια ή η συγκομιδή φρούτων και λαχανικών.

«Η κοινωνία μας οφείλει ευγνωμοσύνη σε μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες της», ανέφεραν πηγές της πλατφόρμας.

Η πρωτοβουλία #RegularizaciónYa αποτελείται από τις οργανώσεις Fundación para la Ciudadanía Global, Fundación Por Causa, Red de Entidades para el Desarrollo Solidario (REDES), Alianza para la Solidaridad και το κόμμα Por un Mundo Más Justo.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2021 με μια μεγάλη εκστρατεία συλλογής υπογραφών σε όλη την Ισπανία. Τον Φεβρουάριο του 2023, το Κεντρικό Εκλογικό Συμβούλιο επικύρωσε ότι το έγγραφο είχε συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές που απαιτούνται για την έναρξη της διαδικασίας στο κοινοβούλιο.

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin