Image default
Ευρώπη

Έκτακτη συνεδρίαση του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ μετά τις επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ για τα πυρηνικά θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη (11 Απριλίου) κατόπιν αιτήματος τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας για να συζητήσει τις επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αφού οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν  την Κυριακή τις υπό ρωσική κατοχή εγκαταστάσεις στη νότια Ουκρανία, με αποτέλεσμα το πλήγμα σε ένα κτίριο με αντιδραστήρα. Ο οργανισμός δεν απέδωσε ευθύνες, αλλά απαίτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις αυτές.

Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία επιτέθηκε και πάλι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εργοστάσιο, για τρίτη ημέρα. Το Κίεβο δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τέτοιες επιθέσεις και ότι τα όποια περιστατικά συνέβησαν ήταν σκηνοθετημένα από τη Μόσχα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει η μία την άλλη για στοχοποίηση της Ζαπορίζια από τότε που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής της Μόσχας στη γείτονα το 2022. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη έως τώρα για τις επιθέσεις.

Όλοι οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αλλά απαιτείται συνεχής ανατροφοδότηση για να ψύχονται και να αποτρέπεται μια δυνητικά καταστροφική τήξη.

Σε εμπιστευτικό σημείωμα προς τα κράτη μέλη που είδε το Reuters την Τρίτη, ο πρόεδρος του 35μελούς συμβουλίου του ΔΟΑΕ δήλωσε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία του έγραψαν την προηγούμενη ημέρα ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση.

«Ενημερώνω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι έχει οριστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ως εξής: 3 μ.μ. (1300 GMT) την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024», αναφέρεται στο σημείωμα.

Στο σημείωμα του προέδρου επισυνάφθηκαν οι ρωσικές και ουκρανικές επιστολές. Η Ρωσία δήλωσε ότι επιθυμεί μια συνάντηση σχετικά με «τις πρόσφατες επιθέσεις και προκλήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας» κατά της Ζαπορίζιας. Το Κίεβο δήλωσε ότι ήθελε να συζητήσει «την κατάσταση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια, την προστασία και τις εγγυήσεις».

Οι κανόνες του Διοικητικού Συμβουλίου, του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων του ΔΟΑΕ που εδρεύει στη Βιέννη και συνεδριάζει αρκετές φορές τον χρόνο, ορίζουν ότι κάθε χώρα που συμμετέχει σε αυτό μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία συμμετέχουν στο Συμβούλιο φέτος.

Μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι απίθανο να παρέχει σαφείς εξηγήσεις ως προς το ποιος βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις.

Το Συμβούλιο έχει εκδώσει τέσσερα ψηφίσματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, καταδικάζοντας τις ρωσικές ενέργειες κατά των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Το πιο πρόσφατο ήταν τον περασμένο μήνα, καλώντας τη Ρωσία να αποχωρήσει από τη Ζαπορίζια.

Μόνο η Κίνα έχει ενωθεί με τη Ρωσία στην εναντίωση σε αυτά τα ψηφίσματα. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν είχαν ακούσει για ώθηση για ψήφισμα την Πέμπτη, το οποίο θα ήταν πιο δύσκολο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Στόχος ο ουκρανικός ενεργειακός τομέας

Η Ρωσία ξεκίνησε μια δεύτερη μεγάλη επίθεση στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα, καταστρέφοντας τουλάχιστον οκτώ σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και αρκετές δεκάδες υποσταθμούς.

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε περισσότερους από 150 πυραύλους και 240 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέσα σε μία μόνο εβδομάδα από τις 22 Μαρτίου – κόβοντας το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση και ακόμη και το νερό σε 2 εκατομμύρια Ουκρανούς, σύμφωνα με κοινοβουλευτική εκτίμηση.

Η ένταση των επιθέσεων, οι οποίες είχαν επίσης ως στόχο εγκαταστάσεις ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ανάγκασε το Κίεβο να εισάγει ενέργεια και προκάλεσε φόβους για την ανθεκτικότητα ενός ενεργειακού συστήματος που παραλύθηκε από μια ρωσική αεροπορική εκστρατεία τον πρώτο χειμώνα του πολέμου.

Η Ρωσία δήλωσε ότι το ενεργειακό σύστημα αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο και περιέγραψε τις επιθέσεις του περασμένου μήνα ως «χτυπήματα εκδίκησης» για να τιμωρήσει την Ουκρανία επειδή επιτέθηκε σε ρωσικές συνοριακές περιοχές.

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin