Image default
Ευρώπη

Διεθνές ιδιωτικό ταμείο για την ανάκαμψη της Ουκρανίας προτείνει η Γερμανία

Η Γερμανία ασκεί πιέσεις στους εταίρους της ΕΕ για τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού ταμείου για τη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κόστος της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, σύμφωνα με κυβερνητικό πλαίσιο που εγκρίθηκε την Τετάρτη (10 Απριλίου).

Το ταμείο είναι μία από τις 15 προτεραιότητες που ψήφισε η κυβέρνηση για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στη μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας διεθνούς διάσκεψης δωρητών που θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο.

«Τα δημόσια χρήματα δεν θα είναι αρκετά, θα χρειαστούμε και ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze.

Η Ουκρανία θα χρειαστεί σήμερα περίπου 486 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ζημιές που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η ενθάρρυνση περισσότερων επενδύσεων από τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία αποτελεί, επομένως, σημαντική προτεραιότητα για την έκδοση 2024 της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας που θα φιλοξενήσει η Γερμανία στις 11 Ιουνίου, δήλωσε η Schulze.

Η προηγούμενη διοργάνωση στο Λονδίνο συγκέντρωσε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι λίγες από τις περίπου 2.000 εν μέρει γερμανικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο, έχουν τώρα αποσυρθεί εντελώς.

Ωστόσο, με τον πόλεμο να συνεχίζεται, οι επιχειρήσεις έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η κυβερνητική στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των επενδύσεων από τον κίνδυνο καταστροφής.

Το ταμείο που πρότεινε η Γερμανία θα παρέχει κεφάλαια από δημόσιους χορηγούς για τη μείωση των κινδύνων και τη στήριξη «ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων μεγάλης κλίμακας σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, η βιομηχανία και ο γεωργικός τομέας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι λεπτομέρειες συζητούνται τώρα με διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο ακριβής χρηματοδοτικός όγκος παραμένει στον αέρα, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Ανάπτυξης.

Εκτός από τη στήριξη των επενδύσεων και των υφιστάμενων εγγυήσεων, η Γερμανία αναμένεται να προσφέρει επίσης τη δική της ιστορική εμπειρία στην ανοικοδόμηση μιας οικονομίας ύστερα από έναν καταστροφικό πόλεμο.

Η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία δημιουργήθηκε το 1948 για να στηρίξει την ανοικοδόμηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τοπίου της Γερμανίας που καταστράφηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποτίθεται ότι θα αποτελέσει το μοντέλο για την ανάπτυξη ενός παρόμοιου ουκρανικού ταμείου με γερμανική στήριξη.

Για το σκοπό αυτό, η Γερμανία προτείνει να αναπτυχθεί το μακροχρόνιο ουκρανικό Ταμείο Ανάπτυξης Επιχειρήσεων (BDF), το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από την KfW.

Η Γερμανία θα ασκήσει ακόμη πιέσεις για τη χρήση των εσόδων από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τους σκοπούς της ανοικοδόμησης, παράλληλα με την αγορά όπλων, καθώς και για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στις εμπορικές αλυσίδες της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin