Image default
Ευρώπη

Επαναβεβαιώνει (τελικά) την στήριξη στην Ουκρανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, γνωστός για τη φιλορωσική ρητορική του, καταδίκασε την επιθετικότητα του Κρεμλίνου και υποσχέθηκε τη στήριξη της Σλοβακίας στην Ουκρανία και την ένταξή της στην ΕΕ, όταν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμιχάλ στη Σλοβακία την Πέμπτη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σμιχάλ, ο Φίτσο δήλωσε ότι επιθυμεί μια ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και θα είναι δίκαιη για την Ουκρανία.

Πρόσφερε επίσης στην Ουκρανία συνεργασία για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων και επιβεβαίωσε ότι η Σλοβακία θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία στα μέσα Ιουνίου.

«Η χρήση στρατιωτικής δύναμης από τη Ρωσία στην Ουκρανία ήταν μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια και αλληλεγγύη. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Φίτσο στον Σμιχάλ.

Ο Φίτσο υπογράμμισε επίσης τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο ουκρανικός λαός.

«Οι μικροσκοπικές μάχες μας φαίνονται γελοίες σε σύγκριση με αυτές που διεξάγετε εσείς. Οι άνθρωποι μερικές φορές δεν αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε», είπε, παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι τον Ιανουάριο «δεν υπήρχε πόλεμος στο Κίεβο».

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν τακτικά τα λόγια και τις πράξεις του Φίτσο προς τους διεθνείς εταίρους, που συχνά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που συνήθως λέει στο εγχώριο ακροατήριό του στη Σλοβακία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Σμιχάλ, ο Φίτσο επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν σκοπεύει να θέσει κανένα εμπόδιο στο δρόμο της».

Και οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Σμιχάλ εκτίμησε την «εποικοδομητική συνάντηση» και δήλωσε ότι «η Σλοβακία είναι πολύ σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα».

«Προσβλέπω σε αυτή τη σίγουρη υποστήριξη του πρωθυπουργού Φίτσο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι το Κίεβο «έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» με τη Σλοβακία.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, για παράδειγμα, για νέες συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ του Κιέβου και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σλοβακίας, του Κόσιτσε, και συζήτησαν την ενεργειακή συνεργασία και τη στρατιωτική συνεργασία με σλοβακικές ιδιωτικές εταιρείες.

Σχετικα αρθρα

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin