Image default
Ευρώπη

Συνάντηση Μισέλ – Μελόνι: Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χρησιμοποίησε το ταξίδι του στη Ρώμη την Πέμπτη (11 Απριλίου) για να τονίσει ότι η διαχείριση της μετανάστευσης, ο επαναπατρισμός και οι συμφωνίες με τρίτες χώρες θα παραμείνουν προτεραιότητα.

Μετά την επίσκεψή του στη Ρώμη, όπου ο Μισέλ συναντήθηκε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για να συζητήσει τις προτεραιότητές της για την ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολίασε το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κείμενο θα υποβληθεί προς ψήφιση από τους εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπου αναμένεται να περάσει παρά τις επικρίσεις ορισμένων χωρών, όπως η Ουγγαρία.

«Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Χρειαζόμαστε καλύτερα εργαλεία, για παράδειγμα, για να διευκολύνουμε τις πολιτικές επαναπατρισμού. Αυτό θα είναι εφικτό μέσω του Συμφώνου για τη Μετανάστευση», δήλωσε ο Μισέλ.

«Μαζί με την Ιταλία, εμπλεκόμαστε με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης. Δεν είμαστε μόνοι μας- πρέπει να εμπλέξουμε τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Μισέλ, επαναλαμβάνοντας αυτό που δήλωσε την προηγούμενη ημέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρέπει να εμπλακούμε με την Τυνησία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μεσογείου», είπε, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία του περασμένου μήνα με την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναζητούσε πολύ ενεργά έναν τρόπο να σταματήσει και να μειώσει τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων στα σύνορά της από τη Μεσόγειο εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, ζητώντας την αλληλεγγύη των γειτόνων της, καθώς είχε κατακλυστεί από αιτήσεις ασύλου.

Ο Μισέλ συντάσσει τώρα μια νέα στρατηγική ατζέντα έως το 2029, με τομείς προτεραιότητας και για τις 27 χώρες της ΕΕ, και πραγματοποιεί περιοδεία στις πρωτεύουσες της ΕΕ. Μετά τη Ρώμη, η περιοδεία του θα συνεχιστεί στη Βαρσοβία και τη Βιέννη.

Σύγκρουση στην κυβέρνηση Μελόνι

Η ψηφοφορία της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκάλυψε σημαντικές αποκλίσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Ιταλίας για το μεταναστευτικό.

Το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Fratelli d’Italia, που συντάσσεται με τους Συντηρητικούς (ECR), ψήφισε υπέρ των κειμένων του συμφώνου για τη μετανάστευση σε επτά από τις δέκα ψηφοφορίες.

Η στάση της υποστηρίχθηκε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αντόνιο Ταγιάνι, οποίος όπως και το κόμμα του Forza Italia, ανήκει στο κεντροδεξιό ΕΛΚ. Χαρακτήρισε μάλιστα το Σύμφωνο ως «τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό».

Ωστόσο, ο άλλος αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Ματέο Σαλβίνι, με την ακροδεξιά Λέγκα (Lega/ID), κατακεραύνωσε τη συμφωνία.

«Μια απογοητευτική πρόταση που δεν λύνει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα των παράνομων και λαθραίων ροών και αφήνει την Ιταλία μόνη της για άλλη μια φορά», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Instagram η Λέγκα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι να αναλάβει μια ανώτερη θέση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των κρατών μελών για την ανάδειξη των κατόχων των κορυφαίων θέσεων εργασίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην ΕΕ, απέφυγε την απάντηση.

Παράταση των προθεσμιών για το ταμείο ανάκαμψης

Σχολίασε επίσης το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας πέραν του 2026 για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), μετά το πρόσφατο αίτημα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

«Υπάρχουν επιλογές για παράταση» των προθεσμιών «μέσω ορισμένων διαδικασιών», αλλά «δεν θέλω να δώσω πρόωρες κρίσεις ή να προβλέψω», δήλωσε ο Μισέλ.

Διότι πρόκειται για «μια συζήτηση που πρέπει να διεξαχθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο», είπε.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Euractiv, παρά τις αρκετές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη για την έγκαιρη υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στη συμφωνηθείσα προθεσμία του 2026, τονίζοντας τον «προσωρινό» χαρακτήρα του ταμείου.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin