Image default
Ευρώπη

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα άφησε υπονοούμενα σχετικά με τις προοπτικές του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα να μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να αναλάβει τον ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς η υπόθεση του πρώην πρωθυπουργού που κατηγορήθηκε για διαφθορά παραπαίει στα εφετεία.

«Έχω την αίσθηση ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό να υπάρχει Πορτογάλος μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το φθινόπωρο στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος είχε προηγουμένως τοποθετήσει τον Κόστα ως ισχυρή υποψηφιότητα για τη θέση αυτή, δηλώνοντας τον Δεκέμβριο του 2023 ότι επιθυμούσε «να είναι σε θέση να έχει μια θέση στην Ευρώπη», υπονοώντας το ρόλο που κατέχει σήμερα ο Σαρλ Μισέλ.

Πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του Κόστα στο ρόλο αυτό θα επέτρεπε στον πρώην πρωθυπουργό να συνεχίσει «να κάνει αυτό που κάνει καλά».

Τον Μάρτιο, η στάση του Ρεμπέλο ντε Σόουζα ενισχύθηκε από τον Νικολά Σμιτ, τον κορυφαίο υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο Σμιτ δήλωσε ότι ο Κόστα θα μπορούσε να «καταλάβει κύριες καλές θέσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως αυτή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, η πορεία του Κόστα προς μια από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2023, ο Κόστα παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού μετά από έρευνα της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του με την κατηγορία της διαφθοράς.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε καταγγελίες για διαφθορά σχετικά με διάφορα έργα υδρογόνου και λιθίου στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης κεφαλαίων, της ενεργητικής και παθητικής διαφθοράς και της διακίνησης επιρροής με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων.

Αν και αργότερα αναφέρθηκε ότι η εισαγγελία είχε μεταγράψει λανθασμένα τις υποκλοπές που ανέφεραν το όνομα του Κόστα, συγχέοντάς τον με τον υπουργό Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα, η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Ενώ ο Κόστα δήλωσε ότι είχε «καθαρή συνείδηση» και «απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», παραιτήθηκε αμέσως καθώς, όπως είπε, τα καθήκοντα ενός πρωθυπουργού ήταν ασυμβίβαστα με οποιαδήποτε υποψία για την ακεραιότητά του.

Ο Κόστα βρισκόταν κατά την τρίτη συνεχή θητεία του ως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, αφού είχε εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου 2022. Μετά την παραίτησή του, ανέλαβε νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγρο  διορίστηκε στις αρχές Απριλίου 2024.

Ο Κόστα δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κάποιο αδίκημα

Εν τω μεταξύ, η δικαστική υπόθεση, γνωστή ως «Επιχειρηματική Επιρροή», στην οποία εμπλέκεται ο Κόστα, έχει τραβήξει σε μάκρος και μεταφέρθηκε από την Εισαγγελία στην Κεντρική Υπηρεσία Ερευνών και Ποινικής Δράσης, την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνέχεια, το Εφετείο της Λισαβόνας απέρριψε την έφεση της εισαγγελίας, αμβλύνοντας τα μέτρα καταναγκασμού κατά των κατηγορουμένων, στους οποίους περιλαμβάνονται ο πρώην προσωπάρχης του Αντόνιο και ένας πρώην σύμβουλος και φίλος του.

«Το δικαστήριο αυτό αποφάσισε να απορρίψει την έφεση της Εισαγγελίας και να κάνει δεκτές τις εφέσεις των κατηγορουμένων. Επίμαχο θέμα στην εν λόγω διαδικασία ήταν τα μέτρα καταναγκασμού που επιβλήθηκαν σε πέντε μεμονωμένους κατηγορούμενους και έναν εταιρικό κατηγορούμενο, με την Εισαγγελία να ζητά την επιδείνωσή τους και τους εφεσιβάλλοντες εναγόμενοι να ζητούν την ανάκλησή τους», αναφέρει η απόφαση του TRL, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε επίσης ότι «τα πραγματικά περιστατικά που διαπιστώθηκαν δεν αποτελούν, από μόνα τους, μέρος οποιουδήποτε είδους ποινικού αδικήματος», πράγμα που σημαίνει ότι απέκλεισε την απόδειξη του εγκλήματος της επιχειρηματικής επιρροής.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία δικαστική απόφαση, δηλώνοντας: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά θα επαναλάβω με άλλο τρόπο ένα σχόλιο που έχω ήδη κάνει και το οποίο είναι πιο πολιτικό», δήλωσε ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, υπονοώντας για άλλη μια φορά στο ενδεχόμενο ο Κόστα να αναλάβει ρόλο στην ΕΕ.

Έχει αναφερθεί εδώ και μήνες ότι ο Κόστα θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τις Βρυξέλλες, αλλά θα είναι ένας αγώνας δρόμου με τον χρόνο για να καθαρίσει το όνομά του από τυχόν διασυνδέσεις με υποτιθέμενα αδικήματα πριν γίνει διαθέσιμη η κορυφαία θέση στο Συμβούλιο.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin