Image default
Ευρώπη

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας θα συμπεριλάβει την ψυχική υγεία που συνδέεται με την εργασία στο εθνικό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης. Η Belén González, συντονίστρια της πρωτοβουλίας, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι «η εργασία διαλύει τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με την González, το νέο πρόγραμμα στοχεύει στο να «βγάλει συμπεράσματα για το μέγεθος της ψυχολογικής ταλαιπωρίας που συμβαίνει σε σχέση με την εργασία» και ταυτόχρονα «να αποδείξει (με επίσημες εξετάσεις) ότι υπάρχουν ψυχικές διαταραχές που προέρχονται από την εργασία».

Μέχρι σήμερα, το άγχος στην εργασία (ή αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως επαγγελματική εξουθένωση) δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα στην Ισπανία, ως πιθανή ψυχική διαταραχή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), παγκοσμίως εκτιμάται ότι 12 δισεκατομμύρια ημέρες εργασίας χάνονται ετησίως λόγω κατάθλιψης και άγχους.

«Η εργασία ενισχύει ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων και της ανισότητας. Ο εκφοβισμός και η ψυχολογική βία (γνωστή και ως «mobbing») είναι ένα βασικό παράπονο της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση που εκδόθηκε το 2016 από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ανέφερε ότι περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από το εργασιακό άγχος εντός της ΕΕ και ότι το εκτιμώμενο κόστος της κατάθλιψης που σχετίζεται με την εργασία στην Ευρώπη ανέρχεται σε 617 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το μητρώο που θέλει να εφαρμόσει η Ισπανία θα αποτελέσει μέρος του μελλοντικού συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει την παρακολούθηση των λοιμωδών νόσων καθώς και των μη μεταδοτικών νόσων.

Σύμφωνα με την González, οι πληροφορίες που θα αντληθούν θα επιτρέψουν να εκτιμηθεί ποιες συνθήκες εργασίας επηρεάζουν τους ανθρώπους και ποιες ομάδες επηρεάζονται περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται με την εργασία.

Στην Ισπανία, οι αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας μεταβιβάζονται από την κεντρική κυβέρνηση στις διάφορες περιφέρειες, οι οποίες διαθέτουν τα δικά τους περιφερειακά συστήματα δημόσιας υγείας.

Αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας

Η επιτήρηση θα δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια καλύτερη κατανόηση του τι προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα: «Θα μας επιτρέψει να έχουμε μια εικόνα αυτού που ήδη αισθανόμαστε, και η εργασιακή ανασφάλεια επηρεάζει περισσότερο τις μετανάστριες με χαμηλότερο εισόδημα», εξηγεί η González.

«Θα αρχίσουμε να ασκούμε πίεση (στις αρχές) ώστε να υπάρξει αλλαγή εντός των θέσεων εργασίας, ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας, διότι δεν είναι ότι στέλνουμε εύθραυστους ανθρώπους στις θέσεις εργασίας και μετά σπάνε, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι θέσεις εργασίας σπάνε τους εργαζόμενους», προειδοποιεί η González.

Κατά την άποψή της, είναι απαραίτητο «να αλλάξει η εργασιακή κουλτούρα (και να αναζητηθεί ένα εργασιακό μοντέλο) που δεν θα θέτει ως προτεραιότητα μόνο την παραγωγικότητα και τα κέρδη, αλλά θα έχει ως επίκεντρο την υγεία των εργαζομένων».

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Mónica Garcia (του ακροαριστερού κόμματος Más Madrid), δήλωσε την Τετάρτη (17 Απριλίου): «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια επιδημία ψυχολογικής δυσφορίας, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η επιδημία αυτή έχει την προέλευσή της σε κοινωνικά προβλήματα που ξεπερνούν τους τέσσερις τοίχους αυτού του υπουργείου».

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin