Image default
Ευρώπη

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

Halving. Το CNN έγραψε ότι ακούγεται ως «κάποιο είδος παγανιστικής τελετουργίας ή τίτλος ταινίας τρόμου». Ωστόσο, για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων, αποτελεί μια λειτουργία που είναι κωδικοποιημένη στον σχεδιασμό του bitcoin.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την «εξαφάνισή» του Satoshi Nakamoto, όπως είναι το ψευδώνυμο του δημιουργού- η της ομάδας δημιουργών- του bitcoin, οι παρακαταθήκες του καλά κρατούν.

Αυτή την εβδομάδα το πρωτόκολλο που σχεδίασε ο Nakamoto-η φωνή του οποίου «σίγησε» μυστηριωδώς τον Δεκέμβριο του 2010, όπως άλλωστε μυστήριο είναι και η ταυτότητά του- θα ενεργοποιήσει αυτό που είναι γνωστό ως “bitcoin halving”, μια διαδικασία που έχει συνοδευτεί από αυξήσεις της τιμής του κρυπτονομίσματος στο παρελθόν.

Το τελευταίο halving αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, με μεγάλο ζητούμενο,πώς τελικά θα ανταποκριθεί η αγορά και αν θα πυροδοτηθεί   μια νέα αύξηση τιμών όπως ή θα σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο πιέσεων;

Τι είναι το bitcoin halving?

Με απλά λόγια: Ο Nakamoto σκόπευε ο αριθμός των bitcoins που εισέρχονται στην κυκλοφορία να είναι πεπερασμένος, στα 21 εκατομμύρια, οπότε το πρωτόκολλο επιδιώκει να ελέγχει την ποσότητα των νέων νομισμάτων που εισέρχονται στην αγορά.

Αυτό το επιτυγχάνει μειώνοντας στο μισό τον αριθμό των bitcoin που εισέρχονται σε κυκλοφορία, για κάθε 210.000 μπλοκ στην διαδικασία του blockchain – δηλαδή περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Η τελευταία μείωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε η ανταμοιβή για την προσθήκη ενός νέου μπλοκ συναλλαγών στο blockchain θα μειωθεί από 6,25 bitcoin σε 3,125.

Να σημειωθεί, ότι τις τελευταίες εβδομάδες το bitcoin έχει πέσει απότομα από το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ των 70.000 δολαρίων (56.175 λίρες) σε περίπου 62.000 δολάρια, αλλά παραμένει ένα περιουσιακό στοιχείο με ισχυρές επιδόσεις, με άνοδο 40% μέχρι στιγμής το 2024 και υπερδιπλάσια από ό,τι ήταν την ίδια στιγμή πέρυσι.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην τιμή του bitcoin;

Η μείωση κατά το ήμισυ της προσφοράς νέων bitcoin,  θεωρητικά θα πρέπει να αυξήσει την τιμή του.

Τα τρία τελευταία halvings – το 2020, το 2016 και το 2012 – είχαν ως αποτέλεσμα μια μέση αύξηση της τιμής κατά 16% κατά τις 60 ημέρες που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών περιουσιακών στοιχείων 10x Research.

Ειδικότερα, το halving της 11ης Μαΐου 2020, ακολούθησε αύξηση της τιμής περίπου 12% την αμέσως επόμενη εβδομάδα και 659% τους επόμενους 12 μήνες.

Τον Ιούλιο του 2016, το bitcoin αυξήθηκε κατά περίπου 1,3% την επόμενη εβδομάδα μετά το halving, πριν υποχωρήσει λίγες εβδομάδες αργότερα και στη συνέχεια κάνει ράλι.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε παρατεταμένη πτώση κατά τους λεγόμενους «χειμώνες κρυπτογράφησης» το 2018 και το 2022.

Ο Markus Thielen, επικεφαλής της έρευνας της 10x, λέει ότι έτσι κι αλλιώς  οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν την κορύφωση των τιμών, περίπου 500 ημέρες μετά, όπως συνήθως συμβαίνει.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank ανέφεραν την Πέμπτη ότι η μείωση από το halving «έχει ήδη εν μέρει τιμολογηθεί από την αγορά» και πως «δεν αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά».

Θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος;

Ο Andrew O’Neill, διευθύνων σύμβουλος του ερευνητικού εργαστηρίου ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global, έγραψε αυτή την εβδομάδα: «Η ανταμοιβή του μπλοκ παραμένει σημαντικό μέρος των εσόδων των ανθρακωρύχων bitcoin, επομένως η μείωση της ανταμοιβής στο μισό επηρεάζει την κερδοφορία»

Και πρόσθεσε: «Ορισμένες δραστηριότητες θα καταστούν μη κερδοφόρες και ως εκ τούτου θα διακόψουν τη λειτουργία τους, ιδίως εκείνες με υψηλότερο ενεργειακό κόστος».

Για να καταστεί οικονομικά βιώσιμη η εξόρυξη bitcoin, λέει η S&P, το νόμισμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα σε όλη την παγκόσμια οικονομία, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των ανθρακωρύχων μέσω των τελών συναλλαγών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη χρήση του κρυπτονομίσματος συγκρούεται με τις ανησυχίες ότι η ενεργοβόρα εξόρυξη bitcoin είναι ήδη περιβαλλοντικά μη βιώσιμη.

Υπάρχει επίσης, για τους πολλούς επικριτές του bitcoin, αρνητικός είναι αντίκτυπος των ερασιτεχνών επενδυτών που θα παρασυρθούν από την όποια άνοδο της τιμής – και τη διαφημιστική εκστρατεία – που θα ακολουθήσει το halving.

«Άλλο το σημερινό τοπίο»

Ο O’Neill,επικεφαλής αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Finalto είναι επίσης επιφυλακτικός ως προς το ότι θα υπάρξει έκρηξη των τιμών. «Η αγορά του BTC [bitcoin] βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση από όταν συνέβησαν τα προηγούμενα halvings, πριν από τέσσερα, οκτώ και 12 χρόνια», λέει.

«Άλλοι παράγοντες, όπως η ανάπτυξη των ETF BTC στις ΗΠΑ, και μακροοικονομικοί παράγοντες, όπως τα επιτόκια και η ρευστότητα της αγοράς, θα επηρεάσουν παράλληλα την τιμή».

Η Carol Alexander, καθηγήτρια χρηματοοικονομικής στη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Sussex, λέει ότι οποιαδήποτε αύξηση της τιμής μετα το halving θα είναι τελικά απατηλή.

«Πιθανότατα θα ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό, αλλά μακροπρόθεσμα η αξία του θα είναι μηδενική, επειδή δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγενής αξία στο bitcoin», λέει. «Είναι απλώς ένα κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο».

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin