Image default
Ευρώπη

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι για μια επιτυχημένη καριέρα, αλλά ένα όλο και πιο ένθερμο, αν και μικρό, ποσοστό επαγγελματιών ορκίζεται ότι μια κάψουλα ψιλοκυβίνης ή μια έγχυση κεταμίνης βοηθάει πολύ.

Μια πλειάδα ηγετών και εργαζομένων της Silicon Valley αντιμετωπίζουν τα ψυχεδελικά και άλλες παρόμοιες ουσίες ως εργαλείο δημιουργικότητας και παραγωγικότητας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το νομικό καθεστώς της κεταμίνης και η αποποινικοποίηση της ψιλοκυβίνης (περισσότερο γνωστής ως «μαγικό μανιτάρι» με παρόμοιες ψυχοτρόπες ιδιότητες με το LSD), στο Όρεγκον και το Κολοράντο, έχουν αμβλύνει τα ταμπού γύρω από τη χρήση ναρκωτικών.

Τα ψυχεδελικά αρχίζουν να βρίσκουν οπαδούς πέρα από τη Silicon Valley. Λένε ότι τα ναρκωτικά τους κάνουν καλύτερους στη δουλειά τους, καθώς διευρύνουν τη φαντασία τους ή χαλιναγωγούν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τις ικανότητές τους, αν και οι έρευνες που στηρίζουν τις θεωρίες τους είναι περιορισμένες.

Προειδοποίηση FDA

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση το περασμένο φθινόπωρο σχετικά με τη δημοτικότητα της κεταμίνης ως off-label θεραπεία ψυχικής υγείας, λέγοντας ότι «δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως ότι η κεταμίνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τέτοιες χρήσεις».

Ο FDA προειδοποίησε επίσης ότι η χρήση κεταμίνης χωρίς παρακολούθηση από γιατρό, θέτει τους ανθρώπους σε σοβαρό κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων ψυχιατρικών συμβάντων, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας, Frontier Risk, Τζέιμς Γουίτκομπ, λέει ότι αρχικά στράφηκε στην κεταμίνη για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και διαπίστωσε ότι τον βοήθησε να σκεφτεί πιο διεξοδικά πάνω στα επαγγελματικά του προβλήματα.

Κάποιοι άνθρωποι είναι περίεργοι κάποιοι άλλοι σκεπτικιστές -αλλοι απλά δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν για το τελευταίο «τριπ» του αφεντικού τους .

Πιέσεις σε εργαζόμενους

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάρκους Χάτσινς, αναλυτή κυβερνοασφάλειας στο Λος Άντζελες εργαζόμενοι σε εταιρείες τεχνολογίας του λένε ότι πιέζονται να λάβουν ψυχεδελικές ουσίες.

Της «επέτρεπε να συγκεντρωθεί»

Η Πέγκι Βαν Πλάσε άρχισε να παίρνει μικρές δόσεις μαγικών μανιταριών -κάψουλες με περίπου 5% έως 10% της ψιλοκυβίνης, την οποία μπορεί να καταναλώνει κάποιος όταν διασκεδάζει- όταν η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων  που εργαζόταν αντιμετώπισε δυσκολίες στις αρχές της πανδημίας.

Πήρε την πρώτη της θεραπεία σε μια κλινική ευεξίας που επισκεπτόταν για μασάζ κοντά στο σπίτι της στον Καναδά και διαπίστωσε ότι μπορούσε να συγκεντρωθεί όταν έκανε σημαντικές εργασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παραιτήθηκε από την δουλειά της το 2022 για να μετατρέψει την προσωπική της εμπειρία σε ένα πρόγραμμα, το οποίο ονομάζει Microdose Diet. Η Van de Plassche σπεύδει να αναγνωρίσει ότι η ιατρική έρευνα για την αποτελεσματικότητας των ψυχεδελικών στην βελτίωση των επιδόσεων, είναι περιορισμένη και επισημαίνει ότι το μοντέλο της εκτός από την μικρή δοσολογία των ψυχεδελικών περιλαμβάνει επίσης διαλογισμό.

«Πρόκειται για το επόμενο επίπεδο του biohacking», λέει. «Αν μπορώ να είμαι πιο δημιουργικός σε δύο ώρες από ό,τι ο διπλανός μου σε οκτώ, αυτό είναι πλεονέκτημα».

Ημερήσιες ενέσεις κεταμίνης υπό την επίβλεψη γιατρού

Η Αντρέα Μίλεν, ψυχολόγος και συνιδρύτρια επιχείρησης προπόνησης στελεχών διοργανώνει ένα τριήμερο off-site για γυναίκες στελέχη τεχνολογίας στην Καλιφόρνια αυτό το φθινόπωρο, το οποίο προβλέπει ημερήσιες ενέσεις κεταμίνης υπό την επίβλεψη γιατρού.

Η Μίλεν λέει ότι οι συμμετέχουσες έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για μία από τις δώδεκα θέσεις, απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις σχετικά με το στυλ διοίκησης και το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο σεμινάριο.

Ωστόσο, σε όσους έχουν εγγραφεί στο σεμινάριο των 2.000 δολαρίων, επισημαίνει ότι αποκελιεται να φύγουν απο εκεί με ιδέες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο ρεαλιστικό, λέει, είναι ότι η κεταμίνη θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν την άμυνά τους και να δεχτούν πιο εύκολα το coaching.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin