Image default
Ευρώπη

Ντούντα: «Έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα η Πολωνία

Η Πολωνία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (22 Απριλίου) ο πρόεδρος Andrzej Duda, επιβεβαιώνοντας ότι είχε συνομιλίες για το θέμα αυτό με την αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του.

Σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα Fakt, ο Duda παραδέχτηκε ότι συζητά το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία στο πλαίσιο του προγράμματος πυρηνικού διαμοιρασμού του ΝΑΤΟ.

Οι αμερικανικές ρυθμίσεις πυρηνικού διαμοιρασμού προβλέπουν την ανάπτυξη και αποθήκευση πυρηνικού οπλοστασίου στην Ευρώπη, επιτρέποντας σε κράτη που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα να εγκαταστήσουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους και να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, είναι ευρέως γνωστό ότι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ είναι σήμερα τοποθετημένα σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές βάσεις σε όλη την Ευρώπη: Kleine Brogel στο Βέλγιο, Büchel στη Γερμανία, Aviano και Ghedi-Torre στην Ιταλία, Volkel στην Ολλανδία και Inçirlik στην Τουρκία.

«Εάν υπάρξει απόφαση από τους συμμάχους μας [στο ΝΑΤΟ] να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία στο πλαίσιο του Nuclear Sharing για την ενίσχυση της ασφάλειας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Duda στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πολωνός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία ήταν θέμα των συνομιλιών του με την αμερικανική κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα, όταν συναντήθηκε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο και ξανά υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump.

Η Ρωσία συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τη γειτονική περιφέρεια Καλίνινγκραντ και μεταφέρει τα πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία, η οποία επίσης συνορεύει με την Πολωνία, είπε ο Ντούντα στους Αμερικανούς ομολόγους του.

Επανέλαβε τη δέσμευση της Βαρσοβίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ, στόχος πολύ υψηλότερος από τα περισσότερα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Duda τόνισε ακόμαα ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Πολωνία δεν θα είναι φιλανθρωπική: «Οι Αμερικανοί έχουν τα συμφέροντά τους στην Πολωνία και θέλω να νιώσουν (…) ότι είναι και δικό τους συμφέρον να μας κρατήσουν ασφαλείς».

Διχασμένα τα πολωνικά κόμματα

Η προηγούμενη συντηρητική, εθνικιστική κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS, ECR), που βρισκόταν στην εξουσία μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής της Πολωνίας στο πρόγραμμα ανταλλαγής πυρηνικών, όπως και το ακροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Συνομοσπονδία.

«Η τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο πολωνικό έδαφος θα αποτελούσε πολύ πιο σοβαρή εγγύηση ασφάλειας από οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας με συμμάχους», δήλωσε πέρυσι ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Michał Wawer.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνών Συνασπισμός Πολιτών (ΚΟ, ΕΛΚ) ήταν εξ αρχής επιφυλακτικός ως προς τη στάθμευση πυρηνικών όπλων στην Πολωνία.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Tomasz Siemoniak προειδοποίησε πέρυσι ότι οι εικασίες για μια τέτοια λύση «δεν εξυπηρετούν την ασφάλεια της Πολωνίας».

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία

Τα σχόλια του Duda σχετικά με την κοινή χρήση των πυρηνικών ήρθαν την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov δήλωσε ότι η απειλή πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, ανέφερε το Reuters.

«Οι Δυτικοί ακροβατούν επικίνδυνα στο χείλος της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», ανέφερε ο Lavrov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ και οι πυρηνικές δυνάμεις στην Ευρώπη κάνουν «προκλητικά βήματα» για να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin προειδοποίησε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν πυρηνικές δοκιμές, η Μόσχα θα κάνει το ίδιο.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού πρακτορείου TASS, μετέδωσαν τη δήλωση του Duda για τα πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, αλλά δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από το Κρεμλίνο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin