Image default
Ευρώπη

Τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Γερμανία για κινεζική τεχνολογική κατασκοπεία

Τρεις Γερμανοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συνεργασία με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες για την παράδοση τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, βοηθώντας ενδεχομένως στην ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της Κίνας, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα (22 Απριλίου).

Οι συλλήψεις έγιναν μια εβδομάδα μετά το ταξίδι του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Κίνα για να πιέσει το Πεκίνο σχετικά με τη στήριξή του στη ρωσική οικονομία εν καιρώ πολέμου και να θέσει ζητήματα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και δίκαιης πρόσβασης στην αγορά.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τη «σημαντική απειλή» από την κινεζική κατασκοπεία στις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και την επιστήμη.

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά αυτούς τους κινδύνους και τις απειλές και έχουμε σαφώς προειδοποιήσει και ενημερώσει σχετικά με αυτές, ώστε τα μέτρα προστασίας να είναι αυξημένα παντού», ανέφερε σε δήλωσή της.

Στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα των γερμανικών καινοτόμων τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς ήταν «ιδιαίτερα ευαίσθητο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ανέφερε σε δήλωσή του: «Κατά τη στιγμή της σύλληψής τους, οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με ερευνητικά προγράμματα που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την επέκταση της ναυτικής μαχητικής δύναμης της Κίνας».

Η κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο δήλωσε ότι το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι ασκεί κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γερμανία.

«Καλούμε τη Γερμανία να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την κατηγορία της κατασκοπείας για να χειραγωγήσει πολιτικά την εικόνα της Κίνας και να δυσφημίσει την Κίνα», ανέφερε εκπρόσωπος της πρεσβείας σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι εισαγγελείς αναγνώρισαν τους υπόπτους ως τον Herwig F. και την Ina F., ένα παντρεμένο ζευγάρι που διευθύνει μια εταιρεία στο Ντίσελντορφ, και τον Thomas R., ο οποίος περιγράφεται από τους εισαγγελείς ως πράκτορας ενός άγνωστου υπαλλήλου του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (MSS).

Το ζευγάρι σύναψε συμφωνία συνεργασίας με γερμανικό πανεπιστήμιο μέσω της εταιρείας τους, η οποία αφορούσε την εκπόνηση μελέτης για τον υπάλληλο του MSS σχετικά με μηχανικά μέρη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ναυτικές μηχανές, όπως σε πολεμικά πλοία, ανέφεραν οι εισαγγελείς σε ανακοίνωσή τους.

Οι ύποπτοι αγόρασαν επίσης ένα ειδικό λέιζερ από τη Γερμανία για λογαριασμό και με πληρωμή από την MSS και το εξήγαγαν στην Κίνα χωρίς άδεια, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι οποίοι δεν διευκρίνισαν για ποιο λόγο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το λέιζερ.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν βάσει πληροφοριών που συγκέντρωσε η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Την περασμένη εβδομάδα επίσης, η Γερμανία συνέλαβε δύο ρωσογερμανικής καταγωγής υπηκόους με την υποψία ότι κατασκόπευαν για λογαριασμό της Ρωσίας. Λέγεται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις δολιοφθοράς με στόχο να υπονομεύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin