Image default
Ευρώπη

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, μέλη του δεξιού «εθνικοσυντηρητικού» στρατοπέδου, σχεδιάζουν ανασχηματισμό των εξουσιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν αρκετή επιρροή στην επόμενη θητεία.

Αν και δεν αποκλείεται η συνεργασία με τη Μαρίν Λεπέν, η ακριβής τοποθέτηση του κόμματός της στις νέες ισορροπίες παραμένει ασαφής, ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα έχει την απόλυτη διαπραγματευτική ισχύ.

Με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να πλησιάζουν και μια ενισχυμένη εθνικοσυντηρητική ομάδα ECR και την ακροδεξιά ID, το κόμμα του Όρμπαν, το Fidesz, εξετάζει σε ποια παράταξη θα ενταχθεί μετά την αποχώρησή του από το κεντροδεξιό ΕΛΚ το 2021.

«Η σημερινή δομή δεν είναι καλή: οι εθνικοσυντηρητικές δυνάμεις προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και δεν έχουν σωστή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Μπαλάζ Όρμπαν, πολιτικός διευθυντής του Βίκτορ Όρμπαν, στο Euractiv.

«Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι εθνικές συντηρητικές δυνάμεις θα ακούγονται πολύ περισσότερο και στην ευρωπαϊκή σκηνή», είπε, σε ένα υπονοούμενο προς τους σημερινούς σχηματισμούς του ID, του ECR και των εθνικών αντιπροσωπειών τους, οι οποίοι, όπως είπε, έγιναν μια αναποτελεσματική αντίρροπη δύναμη στα «φεντεραλιστικά» κόμματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι «κυρίαρχες» δυνάμεις του αποχώρησαν από την ΕΕ.

Ερωτηθείς από το Euractiv αν το Fidesz θα ενταχθεί στο ECR, ο πολιτικός του διευθυντής απάντησε: «Έχουμε πολλές επιλογές», συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ECR, στο ID ή της δημιουργίας μιας νέας ομάδας, χωρίς να απορρίπτει την ιδέα των «γραπτών εγγράφων» κατά την οικοδόμηση συνασπισμού.

Επανεξέταση των «οργανωτικών επιλογών» για να μην χαθούν μέλη

Όμως ο Όρμπαν θα πρέπει να πείσει τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και ηγέτη του Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS/ECR) Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia/ECR) αν θέλει να ενταχθεί στο ECR.

«Μπορώ να σας πω ότι έχω πολύ καλά αισθήματα με τους συναδέλφους μου από το Fidesz, γνωρίζω ότι η Τζόρτζια Μελόνι και ο Βίκτορ Όρμπαν έχουν καλές σχέσεις», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euractiv.

«Θέλουμε η ομάδα μας να γίνει σημαντικά μεγαλύτερη (…) μέσω ίσως της προσέλκυσης άλλων κομμάτων όπως το Fidesz», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ορισμένες εθνικές αντιπροσωπείες, όπως το ODS της Τσεχίας και οι Σουηδοί Δημοκράτες, έχουν απειλήσει να εγκαταλείψουν την ομάδα λόγω του Fidesz, κυρίως επειδή διαφωνούν με την προσέγγιση των Ούγγρων στην Ουκρανία.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι εσωτερικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι όλα τα μέλη της ECR πρέπει να συμφωνήσουν για μια τέτοια απόφαση, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι υπάρχουν «οργανωτικές επιλογές» που θα επιτρέψουν στην ομάδα να επεκταθεί χωρίς να χάσει μέλη.

Το ζήτημα της Λεπέν

Ενώ η αντίδραση της Μελόνι στα σχέδια του Όρμπαν να ενταχθεί στο ECR είναι άγνωστη, ένα βασικό ζήτημα που απομακρύνει τον Μοραβιέτσκι  και την Μελόνι είναι το πόσο κοντά θέλουν να είναι στο Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν.

Από την πλευρά του, ο Μοραβιέτσκι  υποστήριξε ότι η Λεπέν θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της επιρροής των δεξιών εθνικιστικών δυνάμεων στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ στενότερων δεσμών, αν και απέρριψε την πλήρη συγχώνευση μεταξύ ECR και ID λόγω των τεράστιων διαφορών μεταξύ των θέσεων των εθνικών αντιπροσωπειών σε βασικά ζητήματα πολιτικής, όπως η υποστήριξη της Ουκρανίας, εγγυώμενος αντ’ αυτού τη συνεργασία με «ορισμένες» αντιπροσωπείες.

«Υπάρχουν επίσης άλλα κόμματα, τα οποία ανήκουν στην ομάδα ID, τα οποία μπορούν να διευρύνουν την ικανότητά μας να διαπραγματευτούμε τον μελλοντικό συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίν Λεπέν».

Όταν ρωτήθηκε για το «cordon sanitaire» που επιβάλλεται σήμερα στο ID, σύμφωνα με το οποίο οι κεντρώες δυνάμεις δεν συνεργάζονται μαζί τους για να εμποδίσουν τις ακροδεξιές ιδέες, προέβλεψε την πιθανή εκλογή της Λεπέν ως επόμενου Γάλλου προέδρου και είπε: «Προσπαθήσε να βάλεις ένα cordon sanitaire γύρω από τον Γάλλο πρόεδρο. Σου εύχομαι καλή επιτυχία».

Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD της Γερμανίας, το οποίο είναι επίσης μέλος του ID.

Αν και η συμμετοχή της Λεπέν στο ECR θα αποτελούσε αγκάθι στη νεοσύστατη σχέση του τελευταίου με το Reconquête του Ερίκ Ζεμούρ -καθώς και τα δύο κόμματα είναι εθνικοί ανταγωνιστές-, ο Μοραβιέτσκι υποβάθμισε τις διαφωνίες, υποστηρίζοντας ότι «στην πολιτική, η διαφωνία σε κάτι δεν αποκλείει κάποια ευρύτερη συναίνεση».

Εν τω μεταξύ, ο Μπαλάζ Όρμπαν επιβεβαίωσε επίσης ότι το Fidesz είναι έτοιμο να συνεργαστεί στενά με τη Λεπέν, καθώς μοιράζονται το όραμα για μια ΕΕ των εθνών-κρατών και την προσπάθεια μεταρρύθμισής της.

Η Μελόνι διχασμένη μεταξύ κέντρου και δεξιάς

Η τελική απόφαση, ωστόσο, θα ληφθεί από τη Ρώμη, με το Fratelli d’Italia (FdI) και την Μελόνι να θεωρούνται ευρέως ως ηγέτες της δεξιάς πτέρυγας της ΕΕ.

Ο Νικόλα Προκατσίνι, συμπρόεδρος του ECR και μέλος του FdI, δήλωσε στο Euractiv ότι το FdI είναι αποφασισμένο να συνεργαστεί με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τις δυνάμεις του ID στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μεταφορά του «ιταλικού μοντέλου» σε επίπεδο ΕΕ.

Ο σημερινός ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από το κεντροδεξιό (ΕΛΚ), το εθνικοσυντηρητικό κόμμα Fratelli d’Italia (ECR) και την ακροδεξιά Lega (ID).

Τούτου λεχθέντος, το FdI έχει στραφεί προς την κατεύθυνση να είναι μια εποικοδομητική δύναμη με τον παραδοσιακό συνασπισμό, ο οποίος αποτελείται από το κεντροδεξιό ΕΛΚ, το φιλελεύθερο Renew και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), όπως με την υπερψήφιση του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

Για το λόγο αυτό, «δεν θα μπορούσαν όλες οι αντιπροσωπείες του ID  να συμμετάσχουν σε έναν κεντροδεξιό συνασπισμό [στο Κοινοβούλιο], αλλά πολλές, νομίζω, ναι», πρόσθεσε το δεξί χέρι της Μελόνι στις Βρυξέλλες.

Ενώ η Μελόνι θέλει να συνεργαστεί με τη Lega (ID), το FdI επιδιώκει επίσης στενή συνεργασία με το κεντροδεξιό ΕΛΚ, καθιστώντας τους στενούς δεσμούς με τα κόμματα Fidesz και ID ένα ακανθώδες ζήτημα.

Ενόψει της δύσκολης ενδοσκόπησης, ο Προκατσίνι υποστήριξε ότι θέλει επίσης να συνεργαστεί και με φιλελεύθερες δυνάμεις: «γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να εργαστούμε σε αυτό, επειδή στην ομάδα [των Φιλελευθέρων] Renew, ορισμένες αντιπροσωπείες μοιράζονται πολλά κοινά σημεία με εμάς», δήλωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το FDP της Γερμανίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας δήλωσε πρόσφατα στο Euractiv ότι η κεντροδεξιά της ΕΕ είναι ανοιχτή στο να συνεργαστεί με τα «υγιή τμήματα» της δεξιάς και «να τα βοηθήσει να διακριθούν από την ακροδεξιά», αρκεί να τηρούν τις κόκκινες γραμμές: φιλοευρωπαϊκά, φιλονατοϊκά, φιλοουκρανικά.

Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, είπε.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin