Image default
Οικονομία

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

Πριν καν κλείσει το α΄ τετράμηνο του έτους το Ελληνικό Δημόσιο έχει καλύψει πάνω από το 80% των ετήσιων αναγκών του μέσω και της τελευταίας έκδοσης του 30ετούς ομολόγου. Αν μάλιστα κανείς συνυπολογίσει και τις επανεκδόσεις ομολόγων που έχουν ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχει ήδη καλυφθεί το ποσό που έχει ανακοινωθεί για το 2024.

Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, χαρακτηρίστηκε από :

  • προσφορές ύψους 33 δισ. ευρώ, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό  που έχει προσφερθεί από το 2010. Στην πρώτη θέση παραμένει η έκδοση του 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριου όπου οι προσφορές έφτασαν στα 35 δισ. ευρώ.
  • παρά την ισχυρή ζήτηση μόλις 420 εκατ. ευρώ κατέληξαν σε ελληνικά χέρια. Το 72% της συναλλαγής κατανεμήθηκε σε διεθνείς επενδυτές, κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο (42%) –  Ελλάδα (14%), Ιβηρική Χερσόνησο και Γαλλία (από 8%).
  • η συναλλαγή καλύφθηκε κυρίως από τους Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων (54%) και από Τράπεζες (22%), ενώ τα Hedge Funds μετείχαν κατά 9%.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και κυρίως η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s έχει διευρύνει τον κύκλο των επενδυτών που «βλέπουν» σε υψηλής ποιότητας ομόλογα. Στοιχείο που είχε φανεί και στην πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση 10ετους ομολόγου τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, σημαντική στήριξη σε ό,τι αφορά την επενδυτική ζήτηση προσέφεραν και άλλες θετικές εξελίξεις όπως το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού, οι πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καθώς και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των 35 δισ. ευρώ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης «πράσινου» ομολόγου

Η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω ευρωεκλογών, η συνέχιση της γεωπολιτικής έντασης σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία αλλά και οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου φαίνεται ότι ορισμένοι ακόμα παράγοντες που οδήγησαν τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο να κάνει την κίνηση και να βγει στις αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σημειώνεται ότι το ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους ακόμη και με πολύ συντηρητικά σενάρια και αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που διατηρεί υψηλή τη ζήτηση.

Με βάση τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο έκδοσης «πράσινου» ομολόγου το οποίο θα χρηματοδοτήσει νέα έργα και επενδύσεις, κυρίως στην ενέργεια.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin