Image default
Ευρώπη

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίξει το Κίεβο με επιπλέον 500 εκατομμύρια λίρες, αυξάνοντας τις συνολικές ετήσιες δαπάνες της χώρας για την Ουκρανία σε 3,5 δισεκατομμύρια λίρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βαρσοβία.

Μιλώντας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε την πολωνική πρωτεύουσα την Τρίτη, ο Σουνάκ προέβη σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις: Τη συνεχή υποστήριξη του Λονδίνου προς την Ουκρανία και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών του Ηνωμένου Βασιλείου στο 2,5% του ΑΕΠ.

Το νέο πακέτο που ανακοίνωσε ο Σουνάκ είναι η μεγαλύτερη παράδοση ζωτικού στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει γίνει ποτέ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400 οχημάτων, 1.600 τυφεκίων και τεσσάρων εκατομμυρίων πυρομαχικών.

«Το κόστος της αποτυχίας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία τώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της απόκρουσης του Πούτιν. Διότι μόνο αν αποτύχει αυτός θα αποθαρρυνθούν και ο ίδιος και άλλοι αντίπαλοι», δήλωσε ο Σουνάκ στη συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.

Σημείωσε ότι φέτος έχουν αναπτυχθεί 16.000 στρατιώτες στην Ευρώπη. Αλλά η Βρετανία δεν μπορεί να εφησυχάζει και πρέπει να κάνει περισσότερα, είπε, εξ ου και «η μεγαλύτερη ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας εδώ και μια γενιά».

«Θα αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες σε ένα νέο βασικό επίπεδο 2,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2030. Αυτό ξεκινά από σήμερα και αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο. Τα επόμενα έξι χρόνια, θα επενδύσουμε επιπλέον 75 δισεκατομμύρια λίρες στην άμυνά μας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αυτό θα χρηματοδοτηθεί πλήρως χωρίς αύξηση του δανεισμού ή του χρέους, «οπότε δεν πρόκειται για κάποια αόριστη φιλοδοξία για το μέλλον», πρόσθεσε.

Αλλά δεν πρόκειται απλώς για περισσότερες επενδύσεις- το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επενδύσει καλύτερα, είπε, ανακοινώνοντας ότι «οι ριζικές μεταρρυθμίσεις (…) θα διασφαλίσουν ότι αυτές οι νέες επενδύσεις θα αποφέρουν αξία για τα χρήματα και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην αμυντική παραγωγή».

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση των αμυντικών δαπανών του Σουνάκ, επιμένοντας ότι επιβεβαιώνει τον ζωτικό ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συμμαχία. «Για άλλη μια φορά, το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει το παράδειγμα», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ρωτήθηκε πόσο καθησυχαστικός είναι από την ανακοίνωση του Σουνάκ για την άμυνα, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει τις εκλογές του επόμενου έτους. Ο Σουνάκ όμως είπε ότι δεν ήθελε να απαντήσει ο Στόλτενμπεργκ, διότι δεν θα ήταν σωστό να τον εμπλέξει στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Στη Βαρσοβία, ο Σουνάκ συναντήθηκε και με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στο γραφείο του Τουσκ.

«Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο μου, μαζί με τον [Βρετανό] πρωθυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα, αποτελούν μέρος της αποστολής μου για την ανασυγκρότηση -ή ακόμη και την επέκταση- του ρόλου της Πολωνίας όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη βρίσκεται σε προπολεμική εποχή, όπως είχε διατυπώσει νωρίτερα ο Πολωνός ομόλογός του, ο Σουνάκ αρκέστηκε στα εξής: «Βρισκόμαστε σε πιο επικίνδυνη θέση από ό,τι έχουμε βρεθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Η Ουκρανία «δεν θα είναι ποτέ μόνη της»

Η αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία θα περιλαμβάνει βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 240 χιλιομέτρων και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στο να πλήττουν ρωσικούς στόχους.

Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν είπε αν η βοήθεια θα είναι έτοιμη για άμεση παράδοση.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι η δέσμευση της Βρετανίας «δείχνει ότι η Ουκρανία δεν είναι μόνη της και ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μόνη της».

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Έκκληση ΟΗΕ προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

admin