Image default
Επιχειρήσεις

Υδροπλάνα: Εγκρίθηκαν υδάτινα πεδία στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη

Έγινε η αρχή δημιουργίας Υδάτινων Πεδίων στην Πελοπόννησο με τα δυο πρώτα να εγκρίνονται στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη κατόπιν αίτησης της εταιρείας «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε.»

Η «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε.», φορέας Διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Ερμιόνης και του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών του Λιμένα Πόρτο Χελίου, σε στενή συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Ερμιονίδας ανέλαβε τη σημαντικότατη πρωτοβουλία να προχωρήσει στην έγκριση των δυο Υδάτινων Πεδίων (στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη) τα οποία θα αποτελούν πρωτοποριακές «πύλες εισόδου» τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους των περιοχών. Η εταιρεία «Ερμιονίδα Α.Ε» δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εκμετάλλευση Τουριστικών Λιμένων.

Οι εγκρίσεις των δυο Υδάτινων πεδίων εκδόθηκαν, βάσει του Ν.4663/20, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Στα εγκεκριμένα Υδάτινα Πεδία επιτρέπεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Επιπλέον, των έξι ζευγών πτήσεων, επιτρέπονται οι πτήσεις γενικής αεροπορίας, οι πτήσεις για αεροδιακομιδή, πυρόσβεση, έρευνα και διάσωση, καθώς και οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι πτήσεις δύνανται να πραγματοποιούνται από/προς αδειοδοτημένα Υδατοδρόμια και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).

Ήδη η αεροπορική εταιρεία “GRECIAN AIR SEAPLANES”, που βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης AOC για πτήσεις υδροπλάνων, ενέταξε το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη στο δίκτυο των προορισμών που προγραμματίζει να εξυπηρετεί.

Για την υλοποίηση της έγκρισης των δύο Υδάτινων Πεδίων η «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε.» επέλεξε ως ανάδοχο την “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ” που είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων και των Υδάτινων Πεδίων καθώς έχει ολοκληρώσει την αδειοδότηση των τριών πρώτων Υδατοδρομίων (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και του πρώτου πανελλαδικά Υδάτινου Πεδίου στη Χαλκιδική.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την έγκριση των Υδάτινων Πεδίων στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη στο όνομα της εταιρείας «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε». Γενικά τα Υδάτινα Πεδία αποτελούν μια εξαιρετικά ευέλικτη λύση εξυπηρέτησης πτήσεων υδροπλάνων καθώς, βάσει του νόμου, δεν απαιτείται να διαθέτουν τις χερσαίες υποδομές Υδατοδρομίου.

Ως εκ τούτου είναι σημαντικό, για την βιωσιμότητα του project, να δημιουργηθούν Υδάτινα Πεδία κυρίως σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος (π.χ πολυτελή ξενοδοχεία, μαρίνες, κ.λ.π) ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά με τα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια αυξάνοντας έτσι το δίκτυο των προορισμών που θα εξυπηρετούν με τις πτήσεις τους τα υδροπλάνα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Γκόβας.

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα ονόματα στο λιανεμπόριο – Πώς κινούνται τώρα τα ενοίκια στις εμπορικές «πιάτσες» της Αθήνας (πίνακες)

Goldman Sachs: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι ήπια – Μεγάλο ερωτηματικό η Ευρώπη (πίνακας)

«Οδηγός επιβίωσης» με την εφορία για κληρονομιά ακινήτου

Σχετικα αρθρα

Exxon Mobil: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

admin

Ολυμπιακός: Χρυσάφι στα ταμεία από την ευρωπαϊκή πορεία

admin

Carrefour: Όλο το πλάνο ανάπτυξης σε Ελλάδα και βαλκανικές χώρες

admin

Βιωσιμότητα: Παράταση μέχρι το 2026 για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας CSRD

admin

Εταιρείες Διαχείρισης: Η «ακτινογραφία» των ρυθμίσεων για δάνεια 88 δισ. ευρώ που ανήκουν σε funds και τράπεζες  

admin

Apple: Βουτιά 4% στα έσοδα β’ τριμήνου – Πτώση 10% στις πωλήσεις iPhone

admin

Moderna: Βουτιά εσόδων στα 167 εκατ. δολάρια από σχεδόν 2 δισ. το 2023

admin

Alpha Bank: Διαθέτει 2,76 εκατ. μετοχές σε στελέχη ως stock award για τη χρήση 2023

admin

Austriacard: Σε ειδικούς επενδυτές το 15,05% – Αυξήθηκε το ποσοστό διασποράς

admin

ΔΕΗ: Στο 10% το έμμεσο ποσοστό της CVC μετά την εταιρική αναδιοργάνωση

admin

Austriacard: Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου

admin

Gazprom: Πρώτη ετήσια ζημία σε 24 χρόνια – «Τρύπα» σχεδόν 7 δισ. δολ.

admin