Image default
Ευρώπη

Ακόμα μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον υπουργού από την σλοβένικη αντιπολίτευση

Οι αντιπολιτευόμενοι Σλοβένοι Δημοκράτες (SDS) κατέθεσαν χθες πρόταση δυσπιστίας κατά της υπουργού Εξωτερικών Τάνια Φάγιον, μόλις δύο ημέρες αφότου η υπουργός Εσωτερικών Τατιάνα Μπόμπναρ έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η πρόταση επικεντρώνεται σε ένα υπόμνημα προς τις διοικητικές μονάδες και τις διπλωματικές αποστολές για τη δημοσίευση μιας διεύθυνσης όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να στείλουν υπογραφές για την υποστήριξη των προεδρικών υποψηφίων.

Το έκαναν πρώτα για την υποψήφια Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, η οποία ήταν η πρώτη που είχε ζητήσει ένα τέτοιο υπόμνημα, και σύντομα ακολούθησαν και αρκετοί άλλοι υποψήφιοι.

Το SDS ισχυρίζεται ότι το υπόμνημα ευνοούσε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο και ότι το σύστημα διπλωματικών τηλεγραφημάτων είχε χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά, σύμφωνα με τον βουλευτή Φράνκ Μπρέζνικ.

Είπε ότι η Φάγιον ήταν υπεύθυνη για μια «επιλεκτική συλλογή υπογραφών για έναν μόνο υποψήφιο πρόεδρο, η οποία οδήγησε σε ανισότητα ενώπιον του νόμου».

Το εν λόγω τηλεγράφημα διέρρευσε στη δημοσιότητα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση του πρέσβη στις ΗΠΑ Τόνε Κάιτσερ, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι τράβηξε φωτογραφία του τηλεγραφήματος και την κοινοποίησε στον ηγέτη του SDS Γιάνεζ Γιάνσα, στενό πολιτικό σύμμαχό του, κατά παράβαση του νόμου και των κανόνων του υπουργείου Εξωτερικών.

Το SDS λέει τώρα ότι η ανάκληση παραβίασε τον νόμο περί εξωτερικών υποθέσεων, επειδή δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με τον πρόεδρο Μπορούτ Παχόρ, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο για τους διπλωματικούς διορισμούς και ενέκρινε την ανάκληση απρόθυμα.

Μάλιστα, ο Μπρέζνικ παρουσίασε τον Κάιτσερ ως «πληροφοριοδότη» που αποκάλυψε την κατάχρηση του συστήματος διπλωματικών καλωδίων.

Η Φάγιον αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι πάντοτε σεβόταν το νόμο, γι’ αυτό και πρότεινε την ανάκληση του Κάιτσερ. Είπε ότι το είχε συζητήσει με τον πρόεδρο τρεις ημέρες πριν από την απόφαση της κυβέρνησης.

Είπε ότι ο Κάιτσερ την είχε απειλήσει με πρόταση δυσπιστίας πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, όταν τον ενημέρωσε ότι θα επέστρεφε στην πατρίδα του. «Έτσι, αυτές οι ρυθμίσεις είχαν ήδη γίνει, η πρόταση δυσπιστίας ετοιμαζόταν».

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin