Image default
Ευρώπη

Ένωση ευρωπαϊκών λόμπι: Απαραίτητη η διαφάνεια στους δωρητές των ΜΚΟ

Η ώθηση για αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας στο λόμπι της ΕΕ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση μετά το «επιζήμιο» σκάνδαλο Qatargate, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν στενά τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ από ιδρύματα, των οποίων οι δωρητές σπάνια αποκαλύπτονται, δήλωσε στη EURACTIV ο Πολ Βαράκας, της ένωσης ευρωπαϊκών λόμπι.

Ο κ. Βαράκας, πρόεδρος της Εταιρείας Επαγγελματιών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (SEAP), δήλωσε ότι, αν και οι περισσότερες ΜΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο από πού προέρχεται η χρηματοδότησή τους.

«Εάν είσαι εμπορική οντότητα, είτε κάνεις lobbying ως εσωτερική δραστηριότητα είτε μέσω μιας εμπορικής ένωσης, είναι αρκετά σαφές ότι τα χρήματά σου προέρχονται από τα κέρδη σου […] δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εμπορική ένωση για τα αυτοκίνητα χρηματοδοτείται από τις πωλήσεις των κατασκευαστών αυτοκινήτων», δήλωσε.

Αλλά το πρόβλημα της διαφάνειας προκύπτει με τις ενώσεις και τις ΜΚΟ με πολυεπίπεδη χρηματοδότηση.

«Υπάρχουν ΜΚΟ που δηλώνουν ότι η χρηματοδότησή τους προέρχεται από ιδρύματα εντός ή εκτός Ευρώπης, αλλά οι δωρητές πίσω από αυτά τα ιδρύματα συχνά δεν αποκαλύπτονται», δήλωσε ο Βαράκας.

«Πρέπει να έχουμε πλήρη κατανόηση του ποιος είναι ο τελικός χρηματοδότης των δραστηριοτήτων τους στις Βρυξέλλες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ορισμένες ΜΚΟ συχνά πιέζουν για ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο συνδέεται με εμπορικά συμφέροντα.

Παρόμοια ζητήματα παρουσιάστηκαν με ορισμένες εταιρείες συμβούλων κατά την τελευταία δεκαετία.

Η συζήτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια στο lobbying της ΕΕ αναθερμάνθηκε μετά το σκάνδαλο Qatargate, στο οποίο η ΜΚΟ «Fight Impunity» διαδραμάτισε βασικό ρόλο. Η ΜΚΟ ανήκε στον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και δεν ήταν εγγεγραμμένη στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

Αναφερόμενος στους νέους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συζητούνται επί του παρόντος, ο κ. Βαράκας δήλωσε ότι οι λομπίστες της ΕΕ που τηρούν τους κανόνες «δεν πρέπει να τιμωρούνται» για την παράνομη συμπεριφορά ορισμένων φορέων και νομοθετών της ΕΕ.

«Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί γρήγορα και οι νέοι κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν με διαφάνεια», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι δεν διεξάγεται δημόσια συζήτηση, αλλά αντίθετα, τα πάντα συζητούνται επί του παρόντος μόνο σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Βαράκας είπε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, υπάρχουν κάποια καλά στοιχεία, όπως ότι οι ευρωβουλευτές θα συναντώνται μόνο με φορείς που είναι ενταγμένοι στο μητρώο διαφάνειας.

Σημείωσε ότι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επίσης το γεγονός ότι οι πρώην ευρωβουλευτές – οι οποίοι μπορεί να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής τους θητείας – δεν θα έχουν αυτόματη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συναντούν τους πρώην συναδέλφους τους, εκτός εάν δηλώσουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους θα πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις καθώς και το γεγονός ότι είναι πρώην ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, ο κ. Βαράκας προειδοποίησε ότι οι νέες προτάσεις δεν θα πρέπει να τους βάλουν όλους στο ίδιο καλάθι, καθιστώντας αυστηρότερους τους κανόνες για το δίκαιο λόμπι στην ΕΕ.

«Στην πρόταση, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιου είδους υποχρέωση να εξηγείς τον λόγο για τον οποίο εισέρχεσαι στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν και είναι καλή ιδέα από άποψη διαφάνειας, τα τεράστια κενά και οι παράπλευρες απώλειες που θα δείτε είναι ότι όλο και λιγότεροι λομπίστες θα διεξάγουν συναντήσεις εντός των χώρων του Κοινοβουλίου», δήλωσε.

«Αντ’ αυτού, θα συναντούν τους ευρωβουλευτές έξω από το Κοινοβούλιο, όπου δεν θα χρειάζεται να δικαιολογείται γιατί πραγματοποιούν τέτοιες συναντήσεις. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία πιέζοντας για περισσότερη διαφάνεια, αλλά αν είστε λομπίστας στο μητρώο διαφάνειας και περνάς από πολλές απαιτήσεις διαφάνειας, θα πρέπει να είσαι ελεύθερος να κινείσαι εντός του Κοινοβουλίου», κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin