Image default
Ευρώπη

Ενίσχυση των Συμβουλίων Εργασίας επιδιώκει το Ευρωκοινοβούλιο

Μια έκθεση που προτείνει την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργασίας (ΕΣΕ) για την ενίσχυση της φωνής των εργαζομένων στις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες υποστηρίχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη (2 Φεβρουαρίου).

Με πλειοψηφία 385 ψήφων υπέρ έναντι 118 κατά, το Κοινοβούλιο υποστήριξε την έκθεση που συνέταξε ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Dennis Radtke.

«Δεν θέλουμε να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό, αλλά να ενισχύσουμε την υπάρχουσα νομοθεσία και να την εφαρμόσουμε καλύτερα», δήλωσε σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία.

Βελτίωση της ποιότητας

Τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργασίας είναι όργανα που εκπροσωπούν τους ευρωπαίους εργαζομένους μεγάλων εταιρειών και ρυθμίζονται βάσει της οδηγίας για τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργασίας. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, τα κράτη μέλη πρέπει να εγγυώνται το δικαίωμα των εργαζομένων των εταιρειών με τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενους και τουλάχιστον 150 εργαζόμενους σε κάθε ένα από τα δύο κράτη μέλη.

Μέσω αυτών των συμβουλίων, οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από την ηγεσία της εταιρείας και να ερωτώνται για σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Το 2020, υπήρχαν 1.182 Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργασίας, με τον αριθμό τους να αυξάνεται πολύ αργά τα τελευταία χρόνια, αν όχι να παραμένει στάσιμος.

Για τον Radtke, ωστόσο, «η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα». Δεν έχει απαραίτητα ως στόχο την αύξηση του αριθμού των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργασίας. Αντίθετα, θέλει να τα κάνει πιο αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, θέλει να αυξήσει τον ελάχιστο αριθμό συνεδριάσεων που πρέπει να έχει ένα ΕΣΕ ετησίως από μία σε δύο.

Περισσότερη εξουσία για τα ΕΣΕ

Ένα από τα προβλήματα για τα οποία παραπονιούνται συχνά τα ΕΣΕ είναι η έλλειψη σχετικής συμμετοχής της ηγεσίας των επιχειρήσεων. Καθώς οι διοικητικές ομάδες συνήθως κρατούν τα ΕΣΕ εκτός του κύκλου, επικαλούμενες επιχειρηματικά μυστικά, η έκθεση του Radtke προτείνει τώρα να χρησιμοποιηθεί ένας τυποποιημένος ορισμός για το τι θεωρείται επιχειρηματικό μυστικό.

Επιπλέον, η έκθεση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι ΕΣΕ έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. «Υπάρχουν ΕΣΕ που αναζητούν ένα δικαστήριο που θα ακούσει την υπόθεσή τους για περισσότερα από δύο χρόνια τώρα», δήλωσε ο Radtke.

Θέλει επίσης να κατοχυρωθεί ένας κανόνας σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες πρέπει να πληρώνουν τα δικαστικά έξοδα των δικαστικών διαδικασιών μεταξύ της ΕΣΕ και της διοίκησης. Αυτό ισχύει ήδη στη Γερμανία, αλλά όχι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ίσως το πιο σημαντικό, ο Radtke και οι συνάδελφοί του νομοθέτες της ΕΕ που ψήφισαν υπέρ της έκθεσής του θέλουν να αυξήσουν αποφασιστικά το μέγιστο ποσό που μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στις εταιρείες, εάν δεν σέβονται τα δικαιώματα του ΕΣΕ.

Η έκθεση προσανατολίζεται με το παρόν στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ). «Δεν βλέπω γιατί μια εταιρεία θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων από ό,τι αν παραβιάζει το δικαίωμα των εργαζομένων να διαμορφώνουν τον εργασιακό τους χώρο», δήλωσε ο Radtke στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Ενώ προηγουμένως οι εταιρείες πλήρωναν συχνά μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ, ενδέχεται να βρεθούν να πληρώνουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους κανόνες που προτείνει το Κοινοβούλιο.

Πολύ περιοριστικός ή προϋπόθεση για την επιτυχία;

Αν και τα περισσότερα μέλη του Κοινοβουλίου υποστήριξαν την έκθεση, ορισμένοι νομοθέτες αντιτίθενται σε μια μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τα ΕΕΕ. Σε κοινοβουλευτική συζήτηση στα μέσα Ιανουαρίου, για παράδειγμα, η Margarita de la Pisa Carrión του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος Vox κατηγόρησε τις κανονιστικές αλλαγές που προτείνονται από την έκθεση ότι καταπνίγουν την επιχειρηματικότητα.

«Ουσιαστικά, πρόκειται για την καταπάτηση της εθνικής νομοθεσίας για άλλη μια φορά, υπονομεύοντας την ελευθερία των εταιρειών να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη», δήλωσε.

Ένα επιχείρημα που μπορούν να προβάλουν οι εταιρείες κατά των προτεινόμενων αλλαγών είναι ότι μπορεί να δυσκολέψουν τις αποφάσεις σε μια εποχή που οι γρήγορες αλλαγές φαίνονται αναγκαίες.

Αντιμετωπίζοντας αυτό το επιχείρημα, ο Radtke αντέτεινε ότι, αντιθέτως, «τα ΕΣΕ είναι εξαιρετικά σημαντικά για τον πράσινο μετασχηματισμό».

«Η συμμετοχή στους χώρους εργασίας πρέπει επιτέλους να θεωρηθεί ως προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις και όχι ως εμπόδιο», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση μπορούν να επιτύχουν μόνο εάν «τα συμβούλια εργαζομένων συμμετέχουν στενά σε πιθανές αναδιαρθρώσεις».

Η σειρά της Επιτροπής

Με την έγκριση της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για την αλλαγή της οδηγίας για τα ευρωπαϊκά συμβούλια επιχειρήσεων εντός ενός έτους. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να ακολουθήσει αυτό το αίτημα, η Επιτροπή είχε δεσμευτεί στην αρχή της νομοθετικής περιόδου να δώσει συνέχεια στις επιτυχείς εκθέσεις πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα υπάρξει συνέχεια σε αυτή την έκθεση, συμπεριλαμβανομένων και νομοθετικών τροποποιήσεων, εάν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα Nicolas Schmit σε συνέντευξη Τύπου στις 25 Ιανουαρίου, όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδράσει στην έγκριση της έκθεσης από το Κοινοβούλιο.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin