Image default
Ευρώπη

Ένωση ευρωπαϊκών λόμπι: Απαραίτητη η διαφάνεια στους δωρητές των ΜΚΟ

Η ώθηση για αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας στο λόμπι της ΕΕ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση μετά το «επιζήμιο» σκάνδαλο Qatargate, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν στενά τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ από ιδρύματα, των οποίων οι δωρητές σπάνια αποκαλύπτονται, δήλωσε στη EURACTIV ο Πολ Βαράκας, της ένωσης ευρωπαϊκών λόμπι.

Ο κ. Βαράκας, πρόεδρος της Εταιρείας Επαγγελματιών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (SEAP), δήλωσε ότι, αν και οι περισσότερες ΜΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο από πού προέρχεται η χρηματοδότησή τους.

«Εάν είσαι εμπορική οντότητα, είτε κάνεις lobbying ως εσωτερική δραστηριότητα είτε μέσω μιας εμπορικής ένωσης, είναι αρκετά σαφές ότι τα χρήματά σου προέρχονται από τα κέρδη σου […] δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εμπορική ένωση για τα αυτοκίνητα χρηματοδοτείται από τις πωλήσεις των κατασκευαστών αυτοκινήτων», δήλωσε.

Αλλά το πρόβλημα της διαφάνειας προκύπτει με τις ενώσεις και τις ΜΚΟ με πολυεπίπεδη χρηματοδότηση.

«Υπάρχουν ΜΚΟ που δηλώνουν ότι η χρηματοδότησή τους προέρχεται από ιδρύματα εντός ή εκτός Ευρώπης, αλλά οι δωρητές πίσω από αυτά τα ιδρύματα συχνά δεν αποκαλύπτονται», δήλωσε ο Βαράκας.

«Πρέπει να έχουμε πλήρη κατανόηση του ποιος είναι ο τελικός χρηματοδότης των δραστηριοτήτων τους στις Βρυξέλλες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ορισμένες ΜΚΟ συχνά πιέζουν για ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο συνδέεται με εμπορικά συμφέροντα.

Παρόμοια ζητήματα παρουσιάστηκαν με ορισμένες εταιρείες συμβούλων κατά την τελευταία δεκαετία.

Η συζήτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια στο lobbying της ΕΕ αναθερμάνθηκε μετά το σκάνδαλο Qatargate, στο οποίο η ΜΚΟ «Fight Impunity» διαδραμάτισε βασικό ρόλο. Η ΜΚΟ ανήκε στον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και δεν ήταν εγγεγραμμένη στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

Αναφερόμενος στους νέους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συζητούνται επί του παρόντος, ο κ. Βαράκας δήλωσε ότι οι λομπίστες της ΕΕ που τηρούν τους κανόνες «δεν πρέπει να τιμωρούνται» για την παράνομη συμπεριφορά ορισμένων φορέων και νομοθετών της ΕΕ.

«Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί γρήγορα και οι νέοι κανόνες πρέπει να συμφωνηθούν με διαφάνεια», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι δεν διεξάγεται δημόσια συζήτηση, αλλά αντίθετα, τα πάντα συζητούνται επί του παρόντος μόνο σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Βαράκας είπε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, υπάρχουν κάποια καλά στοιχεία, όπως ότι οι ευρωβουλευτές θα συναντώνται μόνο με φορείς που είναι ενταγμένοι στο μητρώο διαφάνειας.

Σημείωσε ότι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επίσης το γεγονός ότι οι πρώην ευρωβουλευτές – οι οποίοι μπορεί να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής τους θητείας – δεν θα έχουν αυτόματη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συναντούν τους πρώην συναδέλφους τους, εκτός εάν δηλώσουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους θα πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις καθώς και το γεγονός ότι είναι πρώην ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, ο κ. Βαράκας προειδοποίησε ότι οι νέες προτάσεις δεν θα πρέπει να τους βάλουν όλους στο ίδιο καλάθι, καθιστώντας αυστηρότερους τους κανόνες για το δίκαιο λόμπι στην ΕΕ.

«Στην πρόταση, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιου είδους υποχρέωση να εξηγείς τον λόγο για τον οποίο εισέρχεσαι στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν και είναι καλή ιδέα από άποψη διαφάνειας, τα τεράστια κενά και οι παράπλευρες απώλειες που θα δείτε είναι ότι όλο και λιγότεροι λομπίστες θα διεξάγουν συναντήσεις εντός των χώρων του Κοινοβουλίου», δήλωσε.

«Αντ’ αυτού, θα συναντούν τους ευρωβουλευτές έξω από το Κοινοβούλιο, όπου δεν θα χρειάζεται να δικαιολογείται γιατί πραγματοποιούν τέτοιες συναντήσεις. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία πιέζοντας για περισσότερη διαφάνεια, αλλά αν είστε λομπίστας στο μητρώο διαφάνειας και περνάς από πολλές απαιτήσεις διαφάνειας, θα πρέπει να είσαι ελεύθερος να κινείσαι εντός του Κοινοβουλίου», κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin