Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ενόψει της μαύρης επετείου της εισβολής στην Ουκρανία

Τον δέκατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύοντας να περιορίσει περισσότερο τη χρηματοδότηση της πολεμικής της μηχανής, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει τον ένα χρόνο.

Το νέο πακέτο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συζητούν μέσα στην εβδομάδα με στόχο να εγκρίνουν το πακέτο έως τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν νέες απαγορεύσεις εξαγωγών σε προϊόντα, τεχνολογίες και εξαρτήματα που έχουν εντοπιστεί στα ρωσικά όπλα που αναπτύσσονται στην Ουκρανία, εξηγούν στο πρακτορείο - άτομα που γνώση του θέματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να προτείνει μέτρα που αφορούν στις εξαγωγές βαρέων οχημάτων, μεταξύ των οποίων φορτηγών και μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως στον γεωργικό τομέα και τη δασοκομία, αλλά και περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού καουτσούκ και ασφάλτου.

Το πακέτο μέτρων ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει κυρώσεις σε δεκάδες ακόμη άτομα και οντότητες, ενώ δεν αποκλείονται οι περαιτέρω κυρώσεις στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner, η οποία εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου 50.000 στρατιώτες στην Ουκρανία και έχει επίσης παρουσία σε χώρες της κεντρικής Αφρικής και στη ζώνη του Σαχέλ. Η Γαλλία πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις πηγές του -.

Ουσιαστικά, θα γίνει προσπάθεια να τεθούν περισσότερα εμπόδια σε όσους επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις της ΕΕ απαγορεύοντας στις εταιρείες να πωλούν βασικά προϊόντα και τεχνολογίες σε τρίτες χώρες που στη συνέχεια τα προμηθεύουν στη Ρωσία.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης περαιτέρω μέτρα που στοχεύουν στον τομέα των drones της Μόσχας και εισαγωγές drones από το Ιράν.

Παράλληλα, η ΕΕ προετοιμάζει επίσης νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για το ρόλο της στη στήριξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται επίσης να προτείνει κυρώσεις σε βάρος περισσότερων τραπεζών, αν και ορισμένες χώρες αντιτίθενται σε αυτήν την κίνηση, υπογραμμίζουν οι πηγές του -.

Πάντως θεωρείται απίθανο ότι θα μπει στο στόχαστρο η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, επειδή πολλά κράτη μέλη είναι αντίθετα σε μια τέτοια κίνηση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

– 

Σχετικα αρθρα

Φον ντερ Λάιεν – Σι: Η Ευρώπη δεν αποδέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα

admin

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin