Image default
Ευρώπη

Ιαπωνία: Ρεκόρ 30ετίας, η αύξηση μισθών κατά 3,8%

Με τους μισθούς στην Ιαπωνία να περαμένουν σχεδόν ίδιοι τα τελευταία 30 χρόνια, η συμφωνία για αύξηση των μισθών κατά 3,8% κατά μέσο όρο που επετεύχθη μετά απο τις ετήσιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις (“shunto”) ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες θεωρείται ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η συνομοσπονδία συνδικάτων Rengo.

Το αποτέλεσμα αυτό για το επόμενο δημοσιονομικό έτος 2023/24 (που ξεκινά την 1η Απριλίου) είναι καθαρά ανώτερο των προσδοκιών των οικονομολόγων και θα μπορούσε δυνητικά να ενθαρρύνει την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική της, που είναι πάντα πολύ προσαρμοστική.

Τα συνδικάτα προτιμούσαν να δίνουν έμφαση στην ασφάλεια της εργασίας παρά στις μισθολογικές διεκδικήσεις, πόσο μάλλον που οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν σχεδόν στάσιμες στο αρχιπέλαγος.

Όμως ο πληθωρισμός έφθασε επίσης στην Ιαπωνία από πέρυσι, υπό την επίδραση κυρίως της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, και σκαρφάλωσε στο 4,2% εκτός των φρέσκων προϊόντων τον Ιανουάριο, ένα επίπεδο που είχε να δει από το 1981.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα έκανε έκκληση επίσης στις ιαπωνικές επιχειρήσεις να δώσουν αυξήσεις μισθών προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη, ενώ οι Ιάπωνες καταναλωτές υφίστανται επίσης τις συνέπειες από την πτώση του γεν από την περασμένη χρονιά.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του “shunto” αφορούν τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στις μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Το μεγάλο ερώτημα είναι στο εξής αν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αποτελούν το 70% των στοιχείων ενεργητικού, θα ακολουθήσουν την κίνηση, δεδομένου πως γενικά είναι λιγότερο σε θέση από τους μεγάλους ομίλους να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους τους στις τιμές πώλησής τους.

Σχετικα αρθρα

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin