Image default
Ευρώπη

Οι συνελεύσεις πολιτών μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στην πολιτική, αλλά χρειάζονται παρακολούθηση, λένε οι νέοι

Σύμφωνα με τους νέους που συμμετείχαν σε τέτοιες εκδηλώσεις, οι συμμετοχικές πρακτικές που αφορούν τους νέους Ευρωπαίους μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι το χάσμα μεταξύ των γενεών και η έλλειψη πραγματικής παρακολούθησης μπορούν να περιορίσουν τον αντίκτυπό τους, σύμφωνα με τους νέους που συμμετείχαν σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Οι Ευρωπαίοι καλούνται όλο και περισσότερο να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, για να συμβάλουν στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή και τις κοινότητές τους.

Το γαλλόφωνο κοινοβούλιο των Βρυξελλών, για παράδειγμα, εισήγαγε μια επιτροπή διαβούλευσης, όπου 36 τυχαία επιλεγμένοι πολίτες κλήθηκαν να συζητήσουν με 12 βουλευτές τον ρόλο των πολιτών κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Σύμφωνα με την Ariane De Backer, μια 22χρονη συμμετέχουσα, η εμπειρία αυτή τη βοήθησε να κατανοήσει καλύτερα την πολιτική της χώρας της.

Οικοδόμηση εμπιστοσύνης

«Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είναι ένα καλό εργαλείο για τη δημιουργία καλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων πολιτών και των πολιτικών τους», δήλωσε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Δημόσιας Συμμετοχής και Διαβουλευτικής Δημοκρατίας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση των πολιτών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των προβλημάτων που επηρεάζουν μια συγκεκριμένη κοινότητα ή περιοχή.

Ο Ilias Qacham, 26 ετών, ο οποίος συμμετείχε σε συνέδριο πολιτών στην Οξιτανία, μια περιοχή της νότιας Γαλλίας, δήλωσε ότι η εμπειρία αυτή τον βοήθησε να κατανοήσει τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή όπου ζει και τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί εργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων.

Κατά την άποψή του, οι συμμετοχικές πρακτικές μπορούν να συμβάλουν «να συμφιλιωθούν οι νέοι με την πολιτική και να νιώσουν ότι συμμετέχουν».

Παρακολούθηση

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Quentin Madi, ένα 27χρονο μέλος της περιβαλλοντικής επιτροπής στη συνέλευση των πολιτών του Παρισιού, η εμπειρία αποδείχτηκε μια «τρύπα στο νερό», καθώς «τίποτα δεν αλλάζει» μετά τη συμβολή των πολιτών.

Την αίσθηση αυτή συμμερίζονται πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης (CoFoE), μια μεγάλη σειρά συζητήσεων σε επίπεδο ΕΕ, όπου οι πολίτες κλήθηκαν να προτείνουν συστάσεις για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ.

Η Joy Clara Schäflein, 23 ετών, η οποία συμμετείχε σε ένα από τα πάνελ των πολιτών, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες εξακολουθούν να περιμένουν από την ΕΕ να ενεργήσει σύμφωνα με τις συστάσεις που παρουσιάστηκαν τον Μάιο.

«Εναπόκειται στους πολιτικούς να συνεχίσουν τη διαδικασία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι «ανησυχεί ιδιαίτερα» ότι οι συστάσεις θα αγνοηθούν τελικά από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Χάσμα μεταξύ γενεών

Επιπλέον, σύμφωνα με τους νέους πολίτες, η ηλικία των συμμετεχόντων σε αυτές τις πρωτοβουλίες μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.

«Στο Παρίσι, υπάρχει μια απόσταση μεταξύ νέων και ηλικιωμένων όταν πρόκειται για οικολογικά ζητήματα», δήλωσε ο Madi, εξηγώντας ότι οι νέοι συμμετέχοντες πίεζαν για περισσότερους χώρους πρασίνου, ενώ οι ηλικιωμένοι πολίτες τόνιζαν την ανάγκη για χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στους δρόμους.

Σύμφωνα με τη Schäflein, ένα παρόμοιο πρόβλημα πλήττει και τη χώρα της, τη Γερμανία, όπου οι νέοι τείνουν να αισθάνονται ότι αγνοούνται από τις παλαιότερες γενιές.

Άλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των γενεών μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων και στην προώθηση αλλαγών.

«Το έχουμε συζητήσει με τους νέους και μας έχουν δηλώσει ότι ο χώρος αυτός έχει αξία», δήλωσε στη EURACTIV ο Dermot O’Brien από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι διαφορετικές γενιές μπορεί να μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, αν και με διαφορετικές προοπτικές.

«Έχουν αναγνωρίσει ότι μπορεί να υπάρχει προστιθέμενη αξία σε αυτό το είδος διαλόγου μεταξύ των γενεών για κάτι όπως η κλιματική αλλαγή ή για το πώς βλέπουμε την ποικιλομορφία και την ένταξη», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin