Image default
Ευρώπη

Οργισμένη η Τουρκία μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Οι αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν σήμερα, με τη λήξη της διήμερης συνόδου στις Βρυξέλλες, είναι προκατειλημμένες, στερούνται οράματος και είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Αναφερόμενο σε πολλές ελληνικές θέσεις και ενέργειες, όπως τα «10 μίλια εναέριου χώρου», την «στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές» και τις «απωθήσεις αιτούντων άσυλο», το υπουργείο ανέφερε ότι η σιωπή της ΕΕ σε αυτά τα θέματα δεν συμβάλλει στην επίλυσή τους και πλήττει την περιφερειακή σταθερότητα.

Αναφέρει επίσης ότι οι προσπάθειες της Ένωσης να νομιμοποιήσει τον μαξιμαλισμό και την παρανομία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι «απαράδεκτες».

Η Τουρκία διατηρεί τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, προστίθεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι η ΕΕ αντιδρά σε αυτή τη στάση με σκόπιμες εντάσεις και κλιμάκωση δείχνει την ανειλικρίνειά της.

Η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να θυσιάζει τα οφέλη που θα αποκόμιζε από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και τη συνεργασία (μαζί της) «αντί για τους στενόμυαλους, παράνομους και μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κύπρο. Αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ, πρόσθεσε.

Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση της συνόδου να χορηγήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψηφίων προς ένταξη χωρών, καθώς και να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας. Επέκρινε όμως τη συνεχιζόμενη αποτυχία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, μολονότι είναι ήδη υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Στην ανακοίνωση προτρέπεται επίσης η ΕΕ να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς αυτό θα ήταν προς το συμφέρον του ευρύτερου ευρωπαϊκού γεωγραφικού χώρου, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες θα πρέπει να προχωρήσουν με αξιοκρατικό σύστημα, πρόσθεσε το υπουργείο.

--

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin