Image default
Ευρώπη

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή ομιλία στην Αυστρία

Ενώ δεν έχει ακόμη προσκληθεί να μιλήσει στο αυστριακό κοινοβούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία σε ζωντανή μετάδοση στη Βιέννη το βράδυ της Πέμπτης, ζητώντας αυξημένη υποστήριξη.

Προηγουμένως, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε απευθυνθεί στο αυστριακό κοινό μόνο με προηχογραφημένα βιντεοσκοπημένα μηνύματα σε δύο συναυλίες αλληλεγγύης στα τέλη Μαρτίου και στα μέσα Ιουνίου.

Το βράδυ της Πέμπτης, κλήθηκε να μιλήσει για την τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία μέσω ζωντανής μετάδοσης στο φεστιβάλ ψηφιακής τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης 4Gamechangers στη Βιέννη.

Ο Ζελάνσκι ζήτησε να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις και δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των εξαγωγών της Ρωσίας απειλεί να προκαλέσει λιμό και κατά συνέπεια ένα μεταναστευτικό τσουνάμι.

Η ενίσχυση του διεθνούς δικαίου ήταν επίσης ζωτικής σημασίας. «Εάν ο νόμος παραμείνει μόνο στα χαρτιά, ο κόσμος μπορεί να περιμένει χιλιάδες περισσότερες επιθέσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ήταν επίσης ζωντανά στη σκηνή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ζελένσκι.

«Αυτό που κάνει η Ρωσία εδώ δεν είναι ένας κανονικός πόλεμος. Μας θυμίζει τους αποικιοκρατικούς πολέμους του 19ου αιώνα (…) και δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Εμείς είμαστε αυτοί που κινδυνεύουμε, η Ουκρανία μας υπερασπίζεται», δήλωσε ο Βαν ντερ Μπέλεν.

Τον Μάρτιο, το αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ είχε επιχειρήσει να προσκαλέσει τον Ζελένσκι να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο. Αλλά δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι σοσιαλδημοκράτες SPÖ και το ακροδεξιό FPÖ, αντιτάχθηκαν στην ιδέα.

Το σκεπτικό ήταν ότι μια τέτοια ομιλία θα ερχόταν σε αντίθεση με την ουδετερότητα της Αυστρίας. Το SPÖ άλλαξε τη θέση του, αλλά το FPÖ τάχθηκε και πάλι κατά της ανανεωμένης πρωτοβουλίας του NEOS τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να καλέσει τον Ζελένσκι να μιλήσει στο κοινοβούλιο, αλλά μόνο αφού οι κοινοβουλευτικές ομάδες συμφωνήσουν επί του θέματος.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin