Image default
Ευρώπη

Ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το κλίμα ύψους 177 δισ. ευρώ θα επικεντρωθεί στις ανακαινίσεις

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 177,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τη δράση για το κλίμα και τον μετασχηματισμό της οικονομίας της χώρας μεταξύ 2023 και 2026, με έμφαση στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη (27 Ιουλίου) το σχέδιο χρηματοδότησης του λεγόμενου «Ταμείου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό», το οποίο αποτελεί μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και υπόκειται πλέον σε κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις.

«Το ταμείο είναι το σημαντικότερο χρηματοδοτικό μέσο για τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την προστασία του κλίματος», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Η πλειονότητα των κονδυλίων θα συμβάλει στη στήριξη της ανακαίνισης κτιρίων φιλικών προς το κλίμα (56,3 δισ. ευρώ).

Η θέρμανση χώρων και νερού αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 30% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη Γερμανία. Ο κτιριακός τομέας έχασε επίσης τους στόχους για τις εκπομπές CO2 για το 2020 και το 2021.

Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί στην ανακαίνιση των κτιρίων που βρίσκονται στο κατώτερο 25% της ενεργειακής απόδοσης – ένα σχέδιο που οι Βρυξέλλες εργάζονται επί του παρόντος για να καταστήσουν υποχρεωτικό μέσω της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Ένα ευρώ που δαπανάται για την ανακαίνιση είναι δέκα φορές πιο αποδοτικό από ό,τι αν δαπανηθεί για μια νέα κατοικία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Άλλα 35,5 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την επιδότηση της εισφοράς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σκοπό τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα και την εφαρμογή της στρατηγικής της Γερμανίας για το υδρογόνο.

«Χρηματοδοτούμε πλήρως την επιδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το Ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό», εξήγησε ο Λίντνερ.

Η Γερμανία έχει καταργήσει την εισφορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πλήρωναν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ρεύματος για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της επέκτασης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Αντ’ αυτού, η στήριξη θα καλύπτεται πλέον μέσω του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την ανακούφιση της πίεσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης προγράμματα στήριξης για τομείς όπως οι μεταφορές (π.χ. υποδομές φόρτισης της ηλεκτρονικής κινητικότητας). Η στήριξη για την ενεργειακή απόδοση και την αποδοτικότητα των πόρων θα είναι σχετικά ισχνή, με μόλις 3,4 δισ. ευρώ.

Το ταμείο τροφοδοτείται, μεταξύ άλλων, από τα έσοδα της ευρωπαϊκής και εθνικής τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης. Η Γερμανία υπαγάγει τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης σε μια ενιαία τιμή που θα ανέλθει στα 55 ευρώ ανά τόνο εκπεμπόμενου άνθρακα από το 2025.

«Αυτό διασφαλίζει ότι τα έσοδα του κράτους από την προστασία του κλίματος εισρέουν άμεσα στις όσο το δυνατόν πιο πρωτοποριακές επενδύσεις για αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του κλίματος», πρόσθεσε το υπουργείο.

Πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Prognos για τη δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα KfW ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για να επιτύχει τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα το 2045.

Εν τω μεταξύ, οι συνολικές επενδύσεις – συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων – που απαιτούνται για να καταστεί η Γερμανία κλιματικά ουδέτερη ανέρχονται σε περίπου πέντε τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που διεξήγαγαν οι εταιρείες συμβούλων Prognos, Nextra Consulting και NKI για την KfW στα τέλη του 2021.

Σχετικα αρθρα

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin

Pfizergate: Βελγικό δικαστήριο σε σύγκρουση με την εισαγγελία της ΕΕ για τις αρμοδιότητες

admin

Έκκληση στους Λετονούς να μετατρέψουν τα υπόγεια σε καταφύγια αεράμυνας

admin

Ανησυχία στην Ιταλία για την «προσωρινή διαχείριση» της Ariston Thermo Group από την Gazprom

admin