Image default
Ευρώπη

Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι συνέτριψε την επίθεση της Αρμενίας κοντά στο Καραμπάχ, η ΕΕ επιθυμεί τερματισμό των συγκρούσεων

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνέτριψαν μια αρμενική επίθεση κοντά στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ την Τετάρτη (3 Αυγούστου), προκαλώντας διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό των μαχών σε μια περιοχή που αποτελεί σημείο ανάφλεξης εδώ και 30 χρόνια.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας μετά από μια αιματηρή μετασοβιετική εθνοτική σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, με τη βοήθεια της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε επιτυχώς πίσω μέρος της περιοχής που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Σύμφωνα με τους όρους μιας επακόλουθης κατάπαυσης του πυρός, οι Ρώσοι ειρηνευτές αναπτύχθηκαν για να προστατεύσουν το υπόλοιπο του εδάφους που κατείχαν οι αυτονομιστές. Και οι δύο πλευρές όμως κατηγορούν η μία την άλλη για παραβιάσεις και τις τελευταίες ημέρες η βία έχει αναζωπυρωθεί.

Τους τελευταίους μήνες η ΕΕ προσπάθησε να συμβάλει στη σύναψη μιας ειρηνευτικής συνθήκης.

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Αρμενία παραβίασε κατάφωρα την εκεχειρία διαπράττοντας μια πράξη δολιοφθοράς που σκότωσε έναν στρατιώτη. Επιπλέον, το Μπακού δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν αποκρούσει μια προσπάθεια των Αρμενίων να καταλάβουν έναν λόφο σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Ρώσους ειρηνευτές.

«Ως αποτέλεσμα, όσοι πολεμούσαν για τους παράνομους αρμενικούς ένοπλους σχηματισμούς σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, απαιτώντας να αποχωρήσουν όλα τα αρμενικά στρατεύματα από την περιοχή και υποσχόμενος «συντριπτικά» αντίμετρα αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar τουρκικής κατασκευής.

Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την εκεχειρία εξαπολύοντας επίθεση σε περιοχές που ελέγχονται από τους ειρηνευτές. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι το Ερεβάν επιθυμεί η διεθνής κοινότητα «να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση του τερματισμού της επιθετικής συμπεριφοράς και των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός, έκκληση την οποία επανέλαβε ο Πολωνός πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα και παρακολουθούν στενά τις αναφορές για εντατικές μάχες γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών και της απώλειας ζωής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις. «Προτρέπουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης».

Νωρίτερα, οι αυτονομιστικές αρχές στον εθνοτικά αρμενικό θύλακα κήρυξαν μερική κινητοποίηση.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η κατάσταση στις περιοχές που ελέγχονται από τους ειρηνευτές της γίνεται όλο και πιο τεταμένη και ανέφερε τουλάχιστον μία παραβίαση της εκεχειρίας από τις αζέρικες δυνάμεις, ανέφερε το Interfax.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin