Image default
Ευρώπη

Για επιφανειακές μεταρρυθμίσεις στην Ουγγαρία με στόχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανησυχεί το ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Ουγγαρία θα εφαρμόσει μόνο επιφανειακά τις μεταρρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρει τα κονδύλια της ΕΕ, προτρέποντας την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν διεξοδικά τα διορθωτικά μέτρα του Όρμπαν.

Την Τρίτη (4 Οκτωβρίου), οι ευρωβουλευτές και ο επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν συζήτησαν την πρόταση της Επιτροπής να κινηθεί ο μηχανισμός αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας λόγω ανησυχιών σχετικά με την κακή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή πρότεινε την αναστολή του 65% – 7,5 δισ. ευρώ – των κονδυλίων συνοχής, εκτός εάν η Βουδαπέστη εφαρμόσει 17 διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Στόχος μας είναι να μην κινδυνεύει πλέον ο προϋπολογισμός της Ένωσης και ελπίζουμε να το επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό μέσω των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων […] και της ορθής εφαρμογής», δήλωσε ο Χαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια.

Αρκετοί ευρωβουλευτές προέτρεψαν την Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις να αξιολογήσουν διεξοδικά τα διορθωτικά μέτρα, προειδοποιώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις του Όρμπαν ενδέχεται να υπολείπονται των κανόνων του κράτους δικαίου.

Ενώ παρότρυνε το Συμβούλιο να εγκρίνει γρήγορα την αναστολή των κονδυλίων, ο Έιντερ Γκαρντιαζαμπάλ Ρούμπιαλ (S&D) δήλωσε ότι τα διορθωτικά μέτρα «πρέπει να εκπληρωθούν όχι μόνο στα χαρτιά» πριν ξεμπλοκαριστούν τα χρήματα.

Ομοίως, ο Γέρουν Λέναερς (ΕΛΚ) προειδοποίησε ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Ουγγαρία να τσεκάρει τα κουτάκια σε μια πραγματικότητα μόνο στα χαρτιά χωρίς να αντιμετωπίσει πραγματικά τις ελλείψεις».

«Μόνο η σημαντική, απτή και διαρκής πρόοδος στην ανοικοδόμηση της δημοκρατικής και αντιδιαφθορικής διασφάλισης θα πρέπει να επιτρέψει την αποδέσμευση των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ», δήλωσε.

Αντιμετώπιση του κράτους δικαίου

Σχολιάζοντας την πρόταση, ο Ντάνιελ Φροντ (Πράσινοι) και άλλοι ευρωβουλευτές επεσήμαναν την έλλειψη μέτρων που να αντιμετωπίζουν ορισμένα στοιχεία του κράτους δικαίου, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Η Επιτροπή έχει κατά κάποιο τρόπο ξεχάσει το κομμάτι του κράτους δικαίου», είπε, προσθέτοντας ότι «[δεν] έχει προτείνει ούτε ένα μέτρο που θα έκανε τα δικαστήρια και τους εισαγγελείς ξανά ανεξάρτητους».

«Χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη ή ανεξάρτητο εισαγγελέα, τα μέτρα κατά της διαφθοράς δεν θα αποδώσουν», εξήγησε.

Ωστόσο, ο Επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν υποστήριξε ότι «με αυτά τα διορθωτικά μέτρα, η Ουγγαρία έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διορθωτικών μέτρων με την πάροδο του χρόνου, ο Χαν κάλεσε τους ευρωβουλευτές να περιμένουν και να «δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια» χωρίς να «υποθέτουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα είναι σε θέση να επανεκκινήσει τη διαδικασία εάν η Ουγγαρία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Πολιτική ευαισθησία»

Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη μελετούν ήδη την πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Όλα τα στοιχεία [της πρότασης] εξετάζονται διεξοδικά από τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Μίκουλας Μπεκ, Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στους νομοθέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Είπε ότι οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση την Τετάρτη (5 Οκτωβρίου) και επισήμανε την «πολιτική ευαισθησία του φακέλου».

«Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός που προβλέπεται στον κανονισμό για την αιρεσιμότητα απαιτεί από τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τον φάκελο αυτό με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή».

Ορισμένοι νομοθέτες της ΕΕ επεσήμαναν επίσης την πρωτοφανή χρήση του εργαλείου.

«Πρόκειται για μια δοκιμασία για τον μηχανισμό αιρεσιμότητας. Θα θέσει τα πρότυπα και τον πήχη για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλες χώρες, αν χρειαστεί», δήλωσε η Μαλίν Μπιόρκ (Η Αριστερά), καλώντας την Επιτροπή και το Συμβούλιο να μην «σπαταλήσουν αυτή την ευκαιρία».

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο

admin

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ και ειδική σχολή για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων

admin

Μπρους Λι: O Ανγκ Λι ετοιμάζει ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

admin

Θεσσαλονίκη: Δύο μαθήτριες πίσω από ψευδή καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

admin

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60α γενέθλια των Rolling Stones

admin

Ινδονησία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους λόγω των επικίνδυνων σιροπιών για τον βήχα

admin

Νότια Κορέα και Πολωνία φλερτάρουν όλο και περισσότερο

admin

Σε κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τσιπς κατέληξαν τα κράτη μέλη

admin

Intrakat: Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ψήφισε η γενική συνέλευση των μετόχων

admin

Παράγωγα: Η άνοδος  αύξησε όγκους όχι τις προσδοκίες

admin

Γαλλία: Αναγνωρίστηκαν 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

admin

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Βελλεροφών – 22 – Νυχτερινή Αστραπή»

admin