Image default
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων στην Αθήνα – Παγκόσμιες δράσεις κατά του αντισημιτισμού

Κώστας Μπακογιάννης

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα, φιλοδοξεί να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα του αυξανόμενου αντισημιτισμού, να παρουσιάσει στρατηγικές και λύσεις.

«Η μισαλλοδοξία συνιστά άμεση απειλή για τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας. Δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας γι’ αυτό και οφείλουμε να συνεργαστούμε, ώστε να την απομονώσουμε και να την εξαλείψουμε. [..] Σήμερα και αύριο, έχουμε τη μοναδική και πολύτιμη ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και πρακτικές γύρω από την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος Αυτή η Σύνοδος Κορυφής κατά του αντισημιτισμού ας γίνει το έναυσμα, ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες μετασχηματισμού και να οικοδομήσουμε τις κοινωνίες μας με μεγαλύτερη ανεκτικότητα και ανθεκτικότητα».

Με τα λόγια αυτά, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης καλωσόρισε απόψε στην Αθήνα περισσότερους από 25 δημάρχους από όλο τον κόσμο, που έφτασαν στην ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Σύνοδο Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού -το σημαντικότερο ραντεβού των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο των παγκόσμιων δράσεων κατά του αντισημιτισμού. Η Σύνοδος που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Combat Antisemitism Movement (CAM) και το Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής, ξεκίνησε απόψε με το προγραμματισμένο επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Hyatt, στο οποίο -μεταξύ άλλων- απηύθυναν ομιλίες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ ‘Ανταμς.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός διογκώνεται παγκοσμίως, είναι ηθικό καθήκον μας να μετατρέπουμε, καθημερινά, τη μνήμη σε πράξη. Να καλλιεργούμε την ιστορική γνώση. Να αναστοχαζόμαστε τις αιτίες που γέννησαν τον ναζισμό, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και κάθε είδους φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις. Να εργαζόμαστε με περισυλλογή για την αφύπνιση των συνειδήσεων και τη θωράκιση ενάντια στη ρητορική του μίσους. Να ενισχύουμε την κοινωνική φιλότητα και την αλληλεγγύη. Μόνον έτσι θα αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας. Μόνον έτσι δεν θα “ακούσουμε και πάλι ψιθύρους από την κόλαση”, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο σπουδαίος στοχαστής Τζορτζ Στάινερ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης ότι ο ρόλος των τοπικών αρχών είναι καταλυτικός στη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ενσωματώσει το αίσθημα των πολιτών και τους αγώνες τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο κ. Μπακογιάννης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βαθιά και ουσιαστική σχέση της πόλης των Αθηνών με την εβραϊκή κοινότητα, λέγοντας: «Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια υπηρετώ τη σπουδαία πόλη των Αθηνών, μια πόλη εδραιωμένη στις φιλελεύθερες αρχές και αξίες. Εδώ, γεννήθηκε η Δημοκρατία και εδώ από αρχαιοτάτων χρόνων έχουμε στην καρδιά και το μυαλό μας τον ορθό διάλογο, τον διάλογο χωρίς αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, η Αθήνα είναι η πόλη, η οποία καλλιέργησε επί χιλιάδες χρόνια, βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με την ισραηλιτική κοινότητα. Μέχρι και σήμερα. Είμαι περήφανος, διότι η Αθήνα ήταν πάντα και παραμένει σύμμαχος της ανεκτικότητας, της προσωπικής ελευθερίας και της ασφάλειας για όλες και όλους».

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Μπακογιάννης, απένειμε τιμητική πλακέτα -εκ μέρους των διοργανωτών της- στον Enes Kanter Freedom, ακτιβιστή και διεθνή μπασκετμπολίστα για την ενεργό του δράση στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ ‘Ανταμς, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, βραβεύτηκε απόψε από το CAM για την αφοσίωσή του στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν αύριο στις 08.30 το πρωί στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, με τις επίσημες τοποθετήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, των δημάρχων Αθήνας και Νέας Υόρκης, καθώς και των υπολοίπων συμμετεχόντων, δημάρχων και αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αναμένεται να μοιραστούν τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση του μίσους, του φανατισμού και του αντισημιτισμού στις πόλεις τους, διαφυλάσσοντας ένα κοινό δημοκρατικό μέλλον.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ στο ξενοδοχείο King George, όπου θα υπογραφεί η κοινή δήλωση δημάρχων για την ανάληψη δράσης αναφορικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Το επίσημο δείπνο παρατίθεται στους συμμετέχοντες της Συνόδου από τον οικοδεσπότη της, Κώστα Μπακογιάννη.

Φέτος, στην Αθήνα πραγματοποιείται η δεύτερη Διάσκεψη Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού. Η πρώτη είχε φιλοξενηθεί τον Μάρτιο του 2021 διαδικτυακά από την πόλη της Φρανκφούρτης επί του Μάιν. Το δίκτυο των Δημάρχων διευρύνεται συνεχώς, με δηλώσεις ενότητας και αφοσίωσης στην προσπάθεια καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα, φιλοδοξεί να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα του αυξανόμενου αντισημιτισμού, να παρουσιάσει στρατηγικές και λύσεις, καθώς και να προσφέρει το πλαίσιο ανταλλαγής ιδεών και συνεργασίας μεταξύ πόλεων.

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Δεν θα δεχθούμε την κερδοσκοπία – Δεν γίνεται να μην διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν στα ΑΕΙ

admin

Οι πέντε θέσεις του ευρωψηφοδελτίου που θα συμπληρώσει ο Στέφανος Κασσελάκης

admin

Νέα Δημοκρατία: Έρχονται ανακοινώσεις προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο – Πυρετός συσκέψεων για το συνέδριο

admin

ΠΑΣΟΚ για τις Kasselakis Co: Κοροϊδία να υπόσχεται φορολογική δικαιοσύνη και να επιλέγει τον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ

admin

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Παραβιάζει τη Διακήρυξη των Αθηνών

admin

Σχοινάς: Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά είναι η καλή πολιτική που απαντάει στα προβλήματα του κόσμου

admin

Το Περιστέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

admin

Κυμπουρόπουλος για τα Τέμπη: Σεβασμός στα θύματα, επιζώντες και οικογένειες – Να αποδοθεί δικαιοσύνη

admin

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου θα κρατήσει ανοιχτή την αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού για τα Τέμπη

admin

Νέα Αριστερά: «Να δώσει τώρα το πόθεν εσχες του ο κύριος Κασσελακης»

admin

Κασσελάκης: «Ικανοποίηση για την απόφαση της επιτροπής PETI του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών»

admin

Στη Γερμανία την Τρίτη ο Ν. Δένδιας για τη Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

admin