Image default
Ευρώπη

Αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για την ψηφιακή παρακολούθηση στην Πολωνία

Μέλη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας θέλουν να διευκολύνουν τις πολωνικές υπηρεσίες να παρακολουθούν ηλεκτρονικά τους πολίτες, δίνοντας στους αξιωματικούς ευκολότερη πρόσβαση στα ηλεκτρονικά τους μηνύματα και στα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω άμεσων μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Μόνο το 2021, οι υπηρεσίες έφτασαν για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των Πολωνών 1,82 εκατομμύρια φορές.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την αποθήκευση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους διακομιστές των εταιρειών που προσφέρουν θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου δικαστηρίου, ο πάροχος υπηρεσιών θα υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των υπηρεσιών τα δεδομένα του συντάκτη του μηνύματος, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της διεύθυνσης IP του, και, εάν είναι απαραίτητο, του ίδιου του περιεχομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η νέα νομοθεσία θα διευκολύνει επίσης τις υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες στο Messenger ή στο WhatsApp.

Το νομοσχέδιο επικρίνεται από πολιτικούς της αντιπολίτευσης. «Σήμερα, οι υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα από τους φορείς εκμετάλλευσης, δηλαδή αυτούς με τους οποίους έχουμε αριθμούς, να έχουν απλώς πρόσβαση σε πληροφορίες όπως οι κλήσεις που κάναμε, πού συνδεθήκαμε, ποιους ιστότοπους είδαμε», δήλωσε ο βουλευτής Arkadiusz Marchewka του φιλελεύθερου Συνασπισμού Πολιτών (KO).

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης αναφέρονται στην κριτική τους για το νομοσχέδιο σε μια υπόθεση κατά την οποία αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι από αυτούς κατασκοπεύονταν με το σύστημα Pegasus.

«Το Pegasus δεν λειτούργησε, δηλαδή λειτούργησε, αλλά [οι κυβερνώντες – σ.σ.] έπρεπε να το επιστρέψουν, οπότε πρέπει να συνταχθεί γρήγορα ένα νομοσχέδιο για να συνεχιστεί η μεγάλης κλίμακας παρακολούθηση των πολωνών», δήλωσε ο βουλευτής του KO Grzegorz Napieralski.

Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν επίσης ότι το νομοσχέδιο δίνει εξαιρετικά προνόμια στον πρόεδρο της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος θα μπορεί να μπλοκάρει τις επικοινωνιακές κλήσεις που θεωρεί επικίνδυνες για το κράτος εντός έξι ωρών.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μπορεί απλά να μπλοκάρει τις επικοινωνίες μας» πιστεύει ο Napieralski.

Οι εμπειρογνώμονες σχολίασαν επίσης το σχέδιο. «Το κυβερνών κόμμα θα ήθελε οι υπηρεσίες να έχουν απλούστερη πρόσβαση στα μηνύματά μας, αλλά νομίζω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πού εδρεύει η εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία που επιτρέπει την αλληλογραφία», πιστεύει ο Wojciech Klicki, εμπειρογνώμονας από το Ίδρυμα Panoptykon, μιλώντας στο Onet.pl. Η οργάνωσή του ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την ανάλυση της κρατικής παρακολούθησης των πολιτών της.

«Για να το θέσουμε ευθέως – ο ιδιοκτήτης του Twitter είναι απίθανο να έχει κίνητρο να παραδώσει τις συνομιλίες στις πολωνικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin