Image default
Ευρώπη

Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία: «Ανησυχητικά» επίπεδα παραπληροφόρησης

Οι διήμερες προεδρικές εκλογές ξεκίνησαν με αστάθεια την Παρασκευή, με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης, Κλάρα Σιμάτσκοβα Λορεντσίκοβα, να προειδοποιεί για «ανησυχητικά» επίπεδα παραπληροφόρησης γύρω από τις εκστρατείες.

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στα μέσα Ιανουαρίου, ο στρατηγός εν αποστρατεία Πετρ Πάβελ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις αναδείχθηκαν φαβορί και πρόκειται να δώσουν μάχη στον τελικό γύρο αυτό το Σαββατοκύριακο. Καθώς ο Πάβελ παραμένει το φαβορί από τους δύο, ο Μπάμπις αποφάσισε να εντείνει τη ρητορική του για τον δεύτερο γύρο, υποστηρίζοντας ότι ο Πάβελ, ως στρατιωτικός, ήθελε να σύρει την Τσεχία σε πόλεμο.

Υπάρχει αύξηση των ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών στον δημόσιο χώρο, και όχι μόνο σε σχέση με την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε η Λορεντσίκοβα σε συνέντευξή της στον ιστότοπο iRozhlas.cz.

«Αλλά αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες είναι, από την άποψή μου, πολύ ανησυχητικό. Εάν κάποιος κινδυνολογεί απολύτως ανεύθυνα για κινητοποιήσεις και πόλεμο, χωρίς να έχει πληροφορίες που να βασίζονται σε κάποια λογική βάση, και προκαλεί πανικό, ιδίως στα ευαίσθητα τμήματα της κοινωνίας, τότε πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε σαφή θέση απέναντι σε αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στον Μπάμπις.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι λέγεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από αυτή την άποψη. Πάνω από το 90% των ηλικιωμένων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έρχονται αντιμέτωποι με αλυσιδωτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας στους πέντε τα διαδίδει ακόμη και ο ίδιος, εξήγησε η Σιμάτσκοβα Λορεντσίκοβα. Τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ή παραπληροφόρηση.

Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν επίσης τους διάφορους ιστότοπους παραπληροφόρησης και τις ακραίες και φιλορωσικές δυνάμεις που υποστήριζαν τον Μπάμπις κατά την προεκλογική περίοδο.

Όπως μετέδωσε η Τσεχική Ραδιοφωνία, η αστυνομία ερευνά μια ψεύτικη αναφορά σχετικά με τον υποτιθέμενο θάνατο του Πάβελ, η οποία κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίς το πρωί της Πέμπτης και είχε πιθανότατα ως στόχο να αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους από το να πάνε στις κάλπες. Η είδηση εμφανίστηκε σε έναν ψεύτικο λογαριασμό που επικαλείται τον «εκπρόσωπο» του Πάβελ.

Ο Πάβελ διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους ότι είναι ζωντανός και καλά, λέγοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία είχε «φτάσει σε νέο χαμηλό επίπεδο». Ο Μπάμπις καταδίκασε επίσης την ψεύτικη αναφορά, λέγοντας ότι ελπίζει η αστυνομία να βρει τον ένοχο.

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin