Image default
Ευρώπη

Αρχές Απριλίου τα πρώτα άρματα μάχης Leopard της Ισπανίας στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα στείλει σύντομα την πρώτη σειρά έξι αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία και σχεδιάζει να στείλει περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα του ίδιου τύπου γερμανικής κατασκευής στο εγγύς μέλλον, επιβεβαίωσε την Τετάρτη η υπουργός Άμυνας Margarita Robles.

Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, η Robles (PSOE/S&D) δήλωσε ότι η Ισπανία είναι ανοιχτή στην αποστολή περισσότερων αρμάτων μάχης «εάν είναι απαραίτητο και εάν οι συμμαχικές χώρες (του ΝΑΤΟ) το ζητήσουν».

Εκ των πραγμάτων, ο αριστερός συνασπισμός ήρθε αντιμέτωπος με το αμφιλεγόμενο «ζήτημα των Leopard».

Η Γενική Γραμματέας της Unidas Podemos και Υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ione Belarra εξέφρασε τον Ιανουάριο την αντίθεση του κόμματός της στην απόφαση. «Ήρθε η ώρα να δείξουμε τον διπλωματικό δρόμο», δήλωσε η ίδια, προειδοποιώντας για «απρόβλεπτες» συνέπειες από την αποστολή των αρμάτων μάχης.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας Yolanda Díaz (Unidas Podemos) απέφυγε την ευθεία σύγκρουση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sánchez, αν και χαρακτήρισε την απόφαση ως «ποιοτικό άλμα» σε μια «εξοπλιστική θέση που προκαλεί τεράστια ανησυχία στην ισπανική και την ευρωπαϊκή κοινωνία».

Τα άρματα μάχης Leopard 2A4 από την Ισπανία, τα οποία θα ενσωματωθούν σε ένα τάγμα μαζί με άρματα μάχης από άλλες χώρες, τώρα αναβαθμίζονται τεχνολογικά και συντηρούνται ώστε να είναι πλήρως επιχειρησιακά για το πεδίο της μάχης, εξήγησε η Robles.

Η Μαδρίτη ελπίζει να τα παραδώσει στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Robles ζήτησε σύνεση και διακριτικότητα, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ακριβής ποσότητα του ισπανικού επιθετικού στρατιωτικού υλικού που έχει στείλει η Μαδρίτη στην Ουκρανία μέχρι στιγμής.

«Διότι δεν θέλω να έχει την παραμικρή πληροφορία ένα πρόσωπο όπως ο Πούτιν, ο οποίος χθες απείλησε για άλλη μια φορά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, υπονοώντας ακόμη και το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης», δήλωσε η Robles.

Το υποχρεωτικό πράσινο φως της Γερμανίας

Τα έξι άρματα ήταν διατηρημένα σε «πολύ κακή κατάσταση», μαζί με άλλα 50 άρματα του ίδιου τύπου, σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στη βορειοανατολική κοινότητα Κασέτας.

Ο στρατός επέλεξε «αυτά που είναι στην καλύτερη κατάσταση», εξήγησε η υπουργός σε σύντομες δηλώσεις του στον Τύπο.

Εκτός από τις εργασίες επισκευής και ανακατασκευής, η Ισπανία εκπαιδεύει επί του παρόντος 55 Ουκρανούς στρατιώτες: 40 στον χειρισμό των αρμάτων ως πλήρωμα και 10 στη συντήρησή τους, προσέθεσε.

Η Ισπανία θέλει να στείλει τα άρματα μάχης μαζί με «δεόντως εκπαιδευμένα» πληρώματα, δήλωσε η Robles, τονίζοντας ότι πριν εγκρίνει την επιχείρηση, η Μαδρίτη «χρειαζόταν άδεια από μια συγκεκριμένη κυβέρνηση», αναφερόμενη στη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, η Robles επιβεβαίωσε ότι η Ισπανία θα αναπτύξει από τον Απρίλιο, σε μια επιχείρηση διάρκειας τεσσάρων μηνών, μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Nasams στη βόρεια Εσθονία για την προστασία του εναέριου χώρου της στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η Ισπανία διαθέτει 347 άρματα μάχης Leopard, από τα οποία τα 108 είναι μοντέλο 2A4. Πρόκειται για το παλαιότερο μοντέλο που είναι σήμερα επιχειρησιακό και τα αγόρασε από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1990. Τα υπόλοιπα 239 είναι το λεγόμενο 2E, μια τοπική έκδοση που συναρμολογείται στην Ισπανία και είναι από τις πιο σύγχρονες.

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin