Image default
Ευρώπη

Λισαβόνα: Στην κυβέρνηση το μπαλάκι για τα άδεια σπίτια

Πριν επιβάλει μέτρα σε ιδιώτες για να αυξήσει την προσφορά κατοικιών, όπως το να τους αναγκάσει να νοικιάσουν τα άδεια ακίνητά τους, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σε βάθος την κατάσταση και να δώσει το παράδειγμα, δήλωσε ο δήμαρχος της Λισαβόνας, Carlos Moedas (PSD), σε συνέδριο για τη στέγαση την Τρίτη.

Μιλώντας στο κλείσιμο του συνεδρίου «Περισσότερη στέγαση – προστασία, ρύθμιση ή φρένο», ο δήμαρχος της Λισαβόνας μίλησε για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει την προσφορά κατοικιών σε όλη τη χώρα.

«Είμαι 52 ετών και δεν θυμάμαι μια τόσο ριζοσπαστική πρόταση από πολιτική άποψη. Τόσο ριζοσπαστική εισβολή στον τομέα της στέγασης για το τι είναι ιδιωτική ιδιοκτησία και με ένα διάταγμα που, χωρίς πολλά πολλά, φέρνει το τέλος της τοπικής στέγασης. Αυτές οι επιβολές και οι απαγορεύσεις δεν μπορούν να μας οδηγήσουν πουθενά», δήλωσε ο Moedas.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Moedas υπογράμμισε τον ρόλο των δήμων σε θέματα στέγασης και εξέφρασε για άλλη μια φορά τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του δήμου πριν από την ανακοίνωση του προγράμματος Mais Habitação, το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση στις 16 Φεβρουαρίου.

«Το προπατορικό αμάρτημα όσων συζητήθηκαν εδώ σήμερα το πρωί είναι ότι τίποτα δεν συζητήθηκε με τους δήμους. Δηλαδή, με εκείνους που έχουν καθημερινή εγγύτητα με τους ανθρώπους. Αυτοί που γνώριζαν τα στεγαστικά προβλήματα όσο κανένας άλλος, δεν ρωτήθηκαν από την κυβέρνηση. Δεν έλαβα καν ένα τηλεφώνημα από την κυβέρνηση», είπε.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι αυτή που δίνει «το παράδειγμα» πριν «απαιτήσει οτιδήποτε από τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

«Το κράτος λέει ότι θα αναγκάσουμε τον ιδιωτικό τομέα να νοικιάσει τα κενά ακίνητά του, αλλά τα δημοτικά συμβούλια και το κράτος δεν νοικιάζουν τα κενά τους ακίνητα και τα έχουν στην πόλη», είπε

Μιλώντας ειδικά για τη Λισαβόνα και την έλλειψη δημοτικών κατοικιών, ο Moedas αναφέρθηκε στις 17 κατοικίες που κατασκευάζονται ετησίως από το 2010 έως το 2020, ενώ την προηγούμενη δεκαετία (2000-2010) είχαν κατασκευαστεί 901.

«Υπάρχει μια καταστροφή εδώ. Υπάρχει κάτι εδώ που πήγε πολύ στραβά τη δεκαετία από το 2010 έως το 2020. Αυτοί είναι οι αριθμοί. Δεν κάνω καμία πολιτική δήλωση», τόνισε.

Σχετικά με το θέμα των δημοτικών μέτρων στον τομέα της στέγασης, ο δήμαρχος υπενθύμισε επίσης ότι ο δήμος χτίζει και αποκαθιστά κατοικίες για να αυξήσει τη δημόσια προσφορά και επέμεινε στην ανάγκη απαλλαγής των νέων από τον ΙΜΤ (Δημοτικός Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων).

Η ηγεσία του δημοτικού συμβουλίου προτείνει να επιτραπεί στα άτομα κάτω των 35 ετών να απαλλάσσονται από την καταβολή του ΙΜΤ κατά την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας, μέχρι 250.000 ευρώ.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι 2.000 οικογένειες ζουν με «αναξιοπρεπή» τρόπο στη Λισαβόνα και ότι στόχος είναι να δοθεί ένα τέλος σε αυτό με την ανάπλαση 34 περιοχών της πόλης.

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός António Costa (PS) παρουσίασε μια δέσμη μέτρων, εκτιμώμενου ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Περισσότερη στέγαση», με πέντε άξονες δράσης: αύξηση της προσφοράς ακινήτων που χρησιμοποιούνται για στεγαστικούς σκοπούς, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, αύξηση του αριθμού των κατοικιών στην αγορά ενοικίασης, καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και προστασία των οικογενειών.

Το πρόγραμμα «Περισσότερη στέγαση» εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί υπό δημόσια συζήτηση για ένα μήνα. Οι προτάσεις θα επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο για τελική έγκριση στις 16 Μαρτίου και στη συνέχεια ορισμένα μέτρα θα πρέπει να περάσουν ακόμη από το κοινοβούλιο.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αλλαγές στον τομέα της στέγασης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων αδειών και της απόφασης ότι οι ισχύουσες άδειες  «θα υπόκεινται σε επανεκτίμηση το 2030» και, μετά την ημερομηνία αυτή, περιοδικά, κάθε πέντε χρόνια.

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin