Image default
Αγορές

Η αλλαγή «πλεύσης» της Γέλεν ενίσχυσε τη Wall Street

Η αλλαγή «πλεύσης» της Γέλεν ενίσχυσε τη Wall Street

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε την Πέμπτη (23/3) η Wall Street, μετά τις πολύπλευρες πιέσεις που υπέστη από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ και την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, οι οποίες οδήγησαν στη χθεσινή (22/3) «βουτιά».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έσπευσε να καθησυχάσει την επενδυτική κοινότητα και υποσχέθηκε νέα μέτρα για τη διασφάλιση των καταθέσεων, αλλάζοντας στάση σε σχέση με χθες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 32.105,25 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 3.948,30 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,01% στις 11.787,40 μονάδες.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι αναταράξεις την Τετάρτη προκλήθηκαν μετά από διαρροή του προσχεδίου της τοποθέτησης της Γέλεν, στο οποίο υπήρχε επαναδιατύπωση αναφορικά με την κατάσταση των τραπεζών και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των καταθετών. Η ίδια, ωστόσο, επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί για να αποτρέψει τα προβλήματα των τραπεζών.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών κινήθηκαν και σήμερα πτωτικά, περιορίζοντας πάντως μέρος της πτώσης μετά τις δηλώσεις Γέλεν. Μεταξύ άλλων, η PacWest έχασε 10,1%, μετά το -17,1% της Τετάρτης, ενώ η First Republic σημείωσε πτώση 8,3%. Απώλειες άνω του 14% σημείωσε η Coinbase, αφού έλαβε ειδοποίηση Wells (μέτρα επιβολής που συνδέεται με την παρουσία στο ανταλλακτήριο πιθανών μη εγγεγραμμένων securities) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πτωτική τροχιά ακολούθησαν για δεύτερη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,38% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,79%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας ανήλθαν συνολικά σε 191.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαρτίου, κάτω από την εκτίμηση για 198.000. Οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις, οι οποίες τρέχουν μια εβδομάδα πίσω, αυξήθηκαν κατά 14.000 στα 1,694 εκατομμύρια.

Πτωτικό γύρισμα για το πετρέλαιο – Σε υψηλό άνω του ενός έτους ο χρυσός

Στις απώλειες επέστρεψαν οι τιμές του πετρελαίου μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τις προοπτικές μιας οικονομικής ύφεσης, μία ημέρα αφότου η Federal Reserve προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Μαΐου έχασε 78 σεντς ή 1% στα 75,91 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 94 σεντς ή 1,3% στα 69,96 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός συνεχίζει να επωφελείται από τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, ενώ λαμβάνει ώθηση και από την αποδυνάμωση του δολαρίων και των ομολόγων. Συγκεκριμένα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κέρδισε 46,30 δολάρια ή 2,4% στα 1.995,90 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 10 Μαρτίου 2022.

Το ασήμι παράδοσης Μαΐου κέρδισε 47 σεντς ή 2,1% στα 23,256 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Μαΐου ενισχύθηκε κατά 8 σεντς ή περίπου 2% στα 4,1235 η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Τζάνετ Γέλεν
  • χρυσός
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • επίδομα ανεργίας
  • Coinbase
  • περιφερειακές τράπεζες

    Σχετικα αρθρα

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin