Image default
Ευρώπη

Credit Suisse, UBS στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης

Η Credit Suisse Group AG και η UBS Group AG είναι μεταξύ των τραπεζών που ελέγχονται σε έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το εάν βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με το -, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι ελβετικές τράπεζες συμπεριλήφθηκαν σε ένα πρόσφατο κύμα κλήσεων που απέστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές. Τα αιτήματα για παροχή πληροφοριών στάλθηκαν πριν από την κρίση που έπληξε την Credit Suisse και είχε ως αποτέλεσμα την προτεινόμενη εξαγορά της από την UBS.

Οι κλητεύσεις απευθύνθηκαν επίσης σε υπαλλήλους ορισμένων μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, ανέφεραν δύο άτομα με γνώση των ερευνών.

Οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνονται στον εντοπισμό των τραπεζικών υπαλλήλων που αντιμετώπισαν πελάτες υπό κυρώσεις και πώς αυτοί οι πελάτες υποβλήθηκαν σε έλεγχο τα τελευταία αρκετά χρόνια, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Αυτοί οι τραπεζίτες και οι σύμβουλοι ενδέχεται στη συνέχεια να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν οποιονδήποτε νόμο.

Πριν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταλήξει σε διευρυμένες κυρώσεις, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την παροχή τροφοδοσίας σε πλούσιους Ρώσους. Στο αποκορύφωμά της, η τράπεζα διαχειριζόταν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για Ρώσους πελάτες, οι οποίοι απέφεραν έσοδα από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.

Την εποχή που διέκοψε τις δραστηριότητές της με μεμονωμένους Ρώσους πελάτες τον περασμένο Μάιο, η Credit Suisse κατείχε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτούς, 50% περισσότερα από την UBS, παρά τη σαφώς μεγαλύτερη μονάδα διαχείρισης περιουσίας της τελευταίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε πέρυσι την ειδική ομάδα του KleptoCapture για να επιβάλει κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους που είναι πολιτικοί σύμμαχοι του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αμερικανική κυβέρνηση έκτοτε έχει κατασχέσει μια σειρά από γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα και πολυτελή ακίνητα.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κατάσχεση κατοικιών στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και τα Χάμπτονς που ανήκαν στον υπό κυρώσεις ολιγάρχης Βίκτορ Βέκσελμπεργκ.

Ορισμένα άτομα έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι βοήθησαν ολιγάρχες να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία — ο Βρετανός επιχειρηματίας  Γκρέιχαμ Μποναμ Κάρτερ συνελήφθη τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι μετέφερε παράνομα 1 εκατομμύριο δολάρια για να διατηρήσει ακίνητα στις ΗΠΑ για τον υπό κυρώσεις δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα. Ένας πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI κατηγορήθηκε επίσης ότι βοήθησε τον Ντεριπάσκα να παραβιάσει τις κυρώσεις τον Ιανουάριο.

Οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η BNP Paribas το 2014 συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την παραδοχή της ενοχής στις αμερικανικές κατηγορίες για διεκπεραίωση συναλλαγών για κυρώσεις σε σουδανικές, ιρανικές και κουβανικές οντότητες. Το 2019, η Standard Chartered Bank συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να διευθετήσει μια έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία ένας πρώην τραπεζικός υπάλληλος δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Καθώς το σχέδιο διάσωσης της Credit Suisse βρισκόταν στα σκαριά το Σαββατοκύριακο, η UBS εξέφραζε γενικές ανησυχίες για την ανάληψη των πιθανών νομικών υποχρεώσεων της ανταγωνίστριάς της. Η ελβετική κυβέρνηση είπε ότι θα εγγυηθεί έως και 9 δισεκατομμύρια φράγκα (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ζημίες στην UBS από τη συμφωνία.

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Μονακό στις αρχές Μαρτίου δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στο «αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον» ενισχύοντας το τμήμα εθνικής ασφάλειας, το οποίο επιβάλλει παραβιάσεις των κυρώσεων.

– 

Σχετικα αρθρα

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

admin