Image default
Αγορές

Wall Street: Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο S&P 500

Wall Street: Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο S&P 500

Τη δεύτερη διαδοχική της άνοδο κατέγραψε σήμερα (30/3) η Wall Street, οδεύοντας προς την ολοκλήρωση ενός θετικού Μαρτίου, παρά τις τραπεζικές αναταράξεις που προηγήθηκαν εντός του μήνα. Θετικός πρωταγωνιστής για ακόμη μία φορά ο τεχνολογικός κλάδος.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 32.859,03 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,57% στις 4.050,85 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,73% στις 12.013,47 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 7 Μαρτίου.

Σε μηνιαία βάση, ο Nasdaq ενισχύεται περισσότερο από 4% ενώ ο S&P 500 κερδίζει σχεδόν 2% καθώς οι επενδυτές ξεπερνούν σταδιακά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και προσδοκούν σε παύση της αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Όπως μεταδίδει το CNBC, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones έκλεισαν με κέρδη 9 από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις έκαστος, ενώ ο Nasdaq έχει βγει «νικητής» σε 10 από τις τελευταίες 14.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο λεγόμενος και δείκτης φόβου της Wall Street, έχει υποχωρήσει πλέον στην περιοχή των 19 μονάδων αφότου είχε «εκτιναχθεί» έως και τις 30 στα μέσα του μήνα.

Μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,54% ενώ το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,11%.

Στα μάκρο της ημέρας, οριακά χαμηλότερα αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έναντι 2,7% που ήταν η προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητη η μέτρηση.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 198.000 έναντι 191.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 196.000 αιτήσεις. Την ίδια ώρα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον οποίο παρακολουθεί η Fed για τον πληθωρισμό, διαμορφώθηκε στο 4,4%, ελαφρώς αυξημένος από την αρχική μέτρηση του 4,3%.

Σε υψηλό άνω του ενός έτους ο χρυσός

Με κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου. Οι καλύτερες προοπτικές για την κινεζική και την αμερικανική οικονομία και οι πιο περιορισμένες προμήθειες συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Μαρτίου.

Το συμβόλαιο του αργού Brent παραδόσεως Μαΐου έκλεισε στα  79,27 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,3% ή 99 σεντς, στο ICE του Λονδίνου. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 1,4 δολάρια ή 1,9% και ολοκλήρωσε στα 74,37 δολάρια το βαρέλι στο Nymex.

Ανοδικά κινήθηκε και ο χρυσός, ο οποίος βρέθηκε μία «ανάσα» πριν από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων. Ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο έδωσε η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε συνδυασμό με την εξασθένιση του δολαρίου. Το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στο Comex στα 1.997,7 δολάρια η ουγγιά έχοντας κερδίσει 13,2 δολάρια ή 0,7%. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του χρυσού για πάνω από ένα χρόνο, από τις 10 Μαρτίου του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 2,2% στα 23,989 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κέρδισε 0,1% στα 4.0915 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Nasdaq
  • VIX
  • αμερικανική οικονομία
  • αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin