Image default
Ευρώπη

Τουρκία: Υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο- Στο 50,5%

Με οδηγό τις τιμές στην ενέργεια και τις μεταφορές, ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε επιβράδυνση και κινήθηκε κάτω από το αναμενόμενο τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 50,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας TurkStat. Οι οικονομολόγοι του - ανέμεναν πληθωρισμό 51,3%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,3%.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια, με τα κέρδη τιμών να επιβραδύνονται στο 35,7% από 50%. Το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 28,7%, από 44,9%.

Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό, που εξαιρεί ασταθή είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, επιβραδύνθηκε στο 47,4%, σε ετήσια βάση, τον περασμένο μήνα, από 50,6% τον Φεβρουάριο. Ένα άλλο βασικό στοιχείο, ο πληθωρισμός των τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 67,9%, από 69,3% τον Φεβρουάριο.

Τον πληθωρισμό στην Τουρκία τροφοδότησε η κρίση της τουρκικής λίρας στα τέλη του 2021, φτάνοντας σε υψηλό 24 ετών τον Οκτώβριο (στο 85,51%).  Αν και επιβραδύνεται από τον περασμένο Νοέμβριο, εξακολουθεί να παραμένει κατά πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο, για 5%, της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Την πορεία του αναμένεται να επηρεάσουν δύο στοιχεία, η τουρκική λίρα και η οικονομία.

Οι δημοσιονομικές δαπάνες ενόψει των εκλογών και στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, σχολιάζει το πρακτορείο -.

Πάντως, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τα επιτόκια θα αυξηθούν σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι.  Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, θα έχουμε στροφή στη νομισματική πολιτική μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάσσεται κατά των υψηλών επιτοκίων, ακολουθώντας την ανορθόδοξη πολιτική του παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού. Έτσι πιέζει την κεντρική τράπεζα για χαμηλά επιτόκια, προκαλώντας όμως πίεση στην τουρκική λίρα. Από την άλλη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να διατηρήσουν το τουρκικό νόμισμα σταθερό, ενόψει των εκλογών.

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin