Image default
Τοις Μετρητοίς

Γιατί ο Warren Buffett αγαπά τις μερισματοφόρες εταιρείες αλλά ο ίδιος δε δίνει ούτε ένα σεντς στους μετόχους του;

Κατανόηση της επενδυτικής φιλοσοφίας του Μπάφετ

Όπως ίσως γνωρίζετε, η επενδυτική φιλοσοφία του Warren Buffett περιστρέφεται γύρω από την εύρεση κορυφαίων εταιρειών  σε “λογικές” τιμές. Μια μερισματοφόρα μετοχή υψηλής ποιότητας είναι αυτή που όχι μόνο έχει σταθερό ιστορικό πληρωμής μερισμάτων, αλλά επιδεικνύει επίσης ισχυρή οικονομική υγεία, έντονο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και απόλυτο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Τα μερίσματα άλλωστε  είναι ένα πολύ ενδιαφέρον  μήνυμα από την εκάστοτε  διοίκηση σχετικά με τις προοπτικές της εταιρείας. Ένα σταθερά αυξανόμενο μέρισμα δείχνει ισχυρή εμπιστοσύνη στα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας.

Στον Μπάφετ αρέσει να εστιάζει σε εταιρείες που έχουν τέτοιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να τους επιτρέπει να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά και την κερδοφορία τους. Οι εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα μπορούν να παρέχουν στους αναλυτές σταθερές, προβλέψιμες αποδόσεις μακροπρόθεσμα, κάτι που είναι “βούτυρο στο ψωμί” ενός επενδυτή αξίας όπως αυτός.

Η μαγεία της επανεπένδυσης

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο Μπάφετ  λατρεύει τις μετοχές μερισμάτων είναι η δύναμη του σύνθετου. Με την πάροδο του χρόνου, αύξησε το κεφάλαιο της Berkshire Hathaway επανεπενδύοντας μερίσματα στην ίδια μετοχή ή σε άλλες μετοχές που πληρώνουν σημαντικά μερίσματα. Κάθε πληρωμή μερίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά και άλλων μετοχών λαμβάνοντας περισσότερα μερίσματα. Μιλάμε για ένα αυξητικό φαινόμενο  που προκαλεί  το γνωστό  αποτέλεσμα της χιονοστιβάδας οδηγώντας στη συνέχεια  σε γιγάντια μακροπρόθεσμα κέρδη.

Ο συνδυασμός μερισματοφόρων μετοχικών αξιών  είναι ιδιαίτερα ισχυρός όταν έχετε μεγάλο επενδυτικό ορίζοντα, όπως και ο Μπάφετ . Όσο περισσότερο αφήνετε τις επενδύσεις σας να τρέξουν μέσω της επανεπένδυσης των μερισμάτων τόσο πιο εκρηκτική γίνεται η ανάπτυξη. Ο Μπάφετ ενθαρρύνει συνεχώς τους επενδυτές να σκέφτονται μακροπρόθεσμα και να είναι υπομονετικοί για την επένδυση μερισμάτων. 

Κάτι που φυσικά δε συμβαίνει στη πλειοψηφία των Ελλήνων ενεργών επενδυτών μιας που είναι καπικοφόροι (ο κυνηγών το καπίκι).

Τα μερίσματα ως μέτρο οικονομικής υγείας 

Τα μερίσματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως πολύτιμος δείκτης της οικονομικής υγείας μιας εταιρείας. Όταν μια εταιρεία πληρώνει με συνέπεια και αυξάνει το μέρισμά της, είναι σημάδι ότι η διοίκηση έχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της επιχείρησης. Οι εταιρείες που μπορούν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα μερίσματά τους με την πάροδο του χρόνου συχνά παρουσιάζουν ισχυρή δημιουργία ταμειακών ροών και πειθαρχημένη κατανομή κεφαλαίων.

Ο Μπάφετ  δίνει μεγάλη προσοχή στο ιστορικό μερισμάτων και στον δείκτη πληρωμών μιας εταιρείας. Ένα πολύ υψηλό dividend payout ratio – το κλάσμα του καθαρού εισοδήματος που καταβάλλει μια επιχείρηση στους μετόχους της σε μερίσματα – μπορεί να υποδηλώνει ότι μια εταιρεία επιστρέφει μετρητά στους μετόχους σε βάρος όμως της επανεπένδυσης στην ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, ένα εύλογο dividend payout ratio σηματοδοτεί ότι μια εταιρεία εξισορροπεί τις ανάγκες των μετόχων με τις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης.

Μαθήματα από το χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway

Με τα χρόνια, ο Μπάφετ έχει επενδύσει σε πολλές εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα δημιουργώντας έτσι εξαιρετικές αποδόσεις για τους μετόχους της Berkshire Hathaway. 

Δύο είναι τα πλέον κλασικά παραδείγματα:

Coca-Cola: Με τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και την ισχυρή αναγνώριση της επωνυμίας της, η Coca-Cola αποτελεί βασικό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιό της Berkshire Hathaway για δεκαετίες. Η εταιρεία καταβάλλει σταθερά μερίσματα από το 1920 και έχει αυξήσει το μέρισμά της για περισσότερα από 50 συνεχόμενα χρόνια, καθιστώντας την ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλής ποιότητας μερισμάτων.

Procter & Gamble: Ένα άλλο κλασικό παράδειγμα είναι η Procter & Gamble, ένας γίγαντας καταναλωτικών αγαθών με μια μεγάλη γκάμα γνωστών εμπορικών σημάτων. Η P&G έχει πληρώσει μέρισμα από το 1891 και το αύξησε για 65 συναπτά έτη. Η ισχυρή δημιουργία ταμειακών ροών και τα σταθερά επιχειρηματικά μεγέθη της εταιρείας την καθιστούν έναν αξιόπιστο πληρωτή μερισμάτων που ανταμείβει τους μετόχους για πολλά χρόνια.

Αυτά τα  δύο παραδείγματα εταιρειών καταδεικνύουν ότι τα μερίσματα μπορούν να παρέχουν μια σταθερή ροή εσόδων και τη δυνατότητα για συνεχή αύξηση του κεφαλαίου, καθώς αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Όμως γιατί ο Μπάφετ δεν πληρώνει ούτε ένα σεντς μέρισμα στους μετόχους της  Berkshire Hathaway;

Ίσως αναρωτιέστε γιατί η Berkshire Hathaway δεν πληρώνει μερίσματα παρά την αγάπη του Μπάφετ για τις μετοχές των μερισμάτων και γενικά για την πρακτική καταβολής μερισμάτων. Ο κύριος λόγος είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη αξία για τους μετόχους της Berkshire Hathaway διατηρώντας και επανεπενδύοντας τα κέρδη της μέσα στην ίδια εταιρεία.

Αν και η Berkshire δεν παράσχει τα κέρδη κεφαλαίου μέσω μερισμάτων, οι επενδυτές που την κατέχουν επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει περισσότερα κέρδη κεφαλαίου στο μέλλον.

Ο Μπάφετ επικεντρώνονται στις επενδυτικές εξαγορές  εταιρειών με εξαιρετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές στην Berkshire Hathaway. Επανεπενδύοντας τα κέρδη της Berkshire, μπορεί να επωφεληθεί από νέες ευκαιρίες και να συνεχίσει να αναπτύσσει το ποικίλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιό της. Αυτή η προσέγγιση του επέτρεψε να δημιουργήσει σημαντικά κέρδη κεφαλαίου για τους μετόχους του όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και χωρίς να πληρώνει μερίσματα.

Να σημειωθεί ότι η επένδυση σε μια μετοχή της από το 1990 έως και σήμερα έχει δώσει +14.000% άνοδο (!)

Οι μέτοχοι της  Berkshire έχουν λοιπόν εμπιστοσύνη στον Μπάφετ γιατί ξέρει πολύ καλά να αναζητά μεγάλες κυρίαρχες επιχειρήσεις που διευθύνονται από τους καλύτερους και είναι σε ελκυστική τιμή. Αν δίνουν μερίσματα, είναι εντάξει. 

Ο Μπάφετ έχει πει επανειλημμένα ότι:  “Οι μετοχές μερισμάτων πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός καλά ισορροπημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου καθώς παρέχουν ένα μέτρο οικονομικής υγείας και μπορούν να χρησιμεύσουν ως πηγή παθητικού εισοδήματος. Θυμηθείτε να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα, να είστε υπομονετικοί και να μην σταματήσετε ποτέ να μαθαίνετε”.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

April 8, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Δεν τους βγήκε το “sell” από τον πόλεμο της “μπανιέρας”

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin