Image default
Ευρώπη

«Ψυχροπολεμική νοοτροπία» από την Ολλανδία διαβλέπει το κινεζικό ΥΠΕΞ

Η Ολλανδία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ψυχροπολεμική της νοοτροπία και να σταματήσει να προκαλεί συγκρούσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Wang Wenbin κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι παρατηρήσεις του Wenbin ήταν απάντηση σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ολλανδική Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD) μια μέρα νωρίτερα. Η έκθεση της AIVD, μια αναδρομή στην εθνική ασφάλεια της Ολλανδίας το 2022, χαρακτήρισε την Κίνα ως τη «μεγαλύτερη απειλή» για την ολλανδική ασφάλεια, ιδίως στον οικονομικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα «σημαντικό εμπορικό εταίρο».

«Είναι ανεύθυνο για τις αρμόδιες ολλανδικές αρχές να διαμορφώνουν μια τέτοια αμοιβαία επωφελή συνεργασία ως ζήτημα ασφάλειας. Αυτό θα μπορούσε να οξύνει την ατμόσφαιρα για τη διμερή συνεργασία και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ολλανδίας», απάντησε ο Wenbin σε ερώτηση του -.

«Ελπίζουμε ότι η Ολλανδία θα εγκαταλείψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, θα σταματήσει  να δημιουργεί υποθετικές αφορμές για να συκοφαντήσουν κινεζικές εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και το προσωπικό τους και θα είναι ανοιχτόμυαλοι, ορθολογικοί και αντικειμενικοί για να έχουν κανονική οικονομική και ακαδημαϊκή συνεργασία με την Κίνα», πρόσθεσε.

Η έκθεση επεσήμανε την πιθανή απειλή της Κίνας για την ολλανδική βιομηχανία ημιαγωγών, και συγκεκριμένα για την ολλανδική εταιρεία ASML, μια παγκοσμίου φήμης κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ολλανδία εισήγαγε ελέγχους εξαγωγών στην τεχνολογία κατασκευής τσιπ προκειμένου να περιορίσουν τις προμήθειες προς την Κίνα στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης η απειλή της «παράνομης (ψηφιακής) κατασκοπείας» και της ανάμειξης των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Safeguard Defenders» ανέφερε την ύπαρξη κινεζικών «υπερπόντιων αστυνομικών σταθμών» σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, που παραβιάζουν το διεθνές κράτος δικαίου.

Αργότερα τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra δήλωσε ότι η κινεζική πρεσβεία επιβεβαίωσε ότι ο τελευταίος υπερπόντιος αστυνομικός σταθμός στην Ολλανδία είχε κλείσει.

Σχετικα αρθρα

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin