Image default
Ευρώπη

Η Αυστρία ψάχνει στο εξωτερικό για εργατικό δυναμικό

Το Ομοσπονδιακό Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας (WKÖ) και το υπουργείο Εργασίας θέλουν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της τεράστιας έλλειψης εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Οικονομικών Υποθέσεων Μάρτιν Κόχερ (ÖVP) σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Η Αυστρία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού και το Ομοσπονδιακό Οικονομικό Επιμελητήριο (WKÖ) και το Υπουργείο Εργασίας σκοπεύουν να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή της, στοχεύοντας σε εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες με υποχρεώσεις φροντίδας παιδιών και διαφημίζοντας την εγχώρια αγορά στο εξωτερικό.

«Η Αυστρία πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση του καλού επιχειρηματικού τόπου στον κόσμο», δήλωσε ο Κόχερ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του WKÖ Χάραλντ Μάχρερ την Τρίτη, όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να διατηρηθεί η ευημερία της Αυστρίας στο μέλλον, θα πρέπει να προσελκυστούν περισσότεροι εργαζόμενοι καθώς διακυβεύεται πλέον και η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, υπάρχει πρόθεση να γίνουν πολλά για να προσληφθούν γρήγορα νέοι εργαζόμενοι από άλλες χώρες. «Ο ανταγωνισμός δεν κοιμάται», δήλωσε ο Μάχρερ.

Τα δύο ιδρύματα σκοπεύουν να συνεργαστούν στενά για την τόνωση της αυστριακής αγοράς εργασίας, επεκτείνοντας τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους και εμπλέκοντας παράλληλα τον Αυστριακό Οργανισμό Επιχειρήσεων και την υπηρεσία αγοράς εργασίας (AMS). Ωστόσο, ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων που θα έρθουν από το εξωτερικό και το χρονοδιάγραμμα παραμένουν άγνωστα.

Η κόκκινη-λευκή-κόκκινη κάρτα, η οποία δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό της να εγκατασταθεί και να εργαστεί στην Αυστρία σε συγκεκριμένο εργοδότη ή να αυτοαπασχοληθεί, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την τόνωση της αγοράς εργασίας και η μεταρρύθμισή της έχει ήδη δρομολογηθεί, δήλωσε ο Κόχερ.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ο αριθμός των κατόχων της κάρτας αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο Κόχερ αναμένει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο από τα 1.900 άτομα που είναι σήμερα, ενώ ο Μάχρερ πιστεύει ότι θα πρέπει να φτάσει μεσοπρόθεσμα σε πενταψήφιο αριθμό για να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με τον οικονομικό εκπρόσωπο του φιλελεύθερου κόμματος NEOS Γκέραλντ Λόακερ, το συντηρητικό ÖVP, που βρίσκεται σήμερα σε συνασπισμό με τους Πράσινους, θα αναγνωρίσει την έλλειψη προσωπικού, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί ξενοφοβικούς συμβολισμούς, καθιστώντας την Αυστρία μη ελκυστική για εξειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Το δεξιό FPÖ, από την άλλη πλευρά, τάσσεται κατά της πρόσληψης περισσότερων ξένων εργαζομένων.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Αυστρίας ÖGB θέλει οι επιχειρήσεις να προσφέρουν ελκυστικές θέσεις εργασίας και κατάλληλο περιβάλλον για εξειδικευμένους ξένους εργαζόμενους και υποστηρίζει τα σχέδια της WKÖ και του υπουργείου, ενώ προτείνει μια φθίνουσα δομή των επιδομάτων ανεργίας.

Σχετικα αρθρα

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Νέοι κανόνες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των συσκευασιών

admin

Η «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης αναγνωρίζεται πλέον ως λόγος για το κλείσιμο των συνόρων στην ΕΕ

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης χάρη στο ΕΛΚ

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin