Image default
Ευρώπη

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Διατηρεί τα χαμηλά επιτόκια – Αναθεωρεί τη νομισματική πολιτική

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) άφησε αμετάβλητο τον στόχο για τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά αποφάσισε να προβεί σε ενδελεχή αναθεώρηση της νομισματικής της πολιτικής, θέτοντας τις προϋποθέσεις για τον νέο διοικητή της Κάζουο Ουέντα να τερματίσει σταδιακά, τη μαζική χαλάρωση, που αποφάσισε ο προκάτοχός του.

Η BoJ αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο -0,1% και  να συγκρατήσει την απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων στο 0,5%. Από την ανακοίνωση αφαίρεσε πάντως προηγούμενη δέσμευση να διατηρήσει τα επιτόκια στα «τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα».

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός στο Τόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις και τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό στο 2%.

Τον Ιανουάριο, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε πληθωρισμό 1,6% φέτος και 1,8% το επόμενο έτος.

Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα ανέφερε πάντως ότι  θα «επιδιώξει υπομονετικά τη νομισματική χαλάρωση» λόγω της «εξαιρετικά» υψηλής αβεβαιότητας που περιβάλλει την οικονομία. Ανέφερε μάλιστα ότι θα εξετάσει τα διάφορα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που ελήφθησαν τα τελευταία 25 χρόνια για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία και τις τιμές. «Η Τράπεζα αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια γενική αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής, εντός περίπου ενός έτους έως ενάμιση έτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BoJ.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι οι ελπίδες για αλλαγή πολιτικής έχουν μετριαστεί κάπως με την αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από ενάμιση χρόνο», δήλωσε ο Μοχ Σιονγκ Σιμ, επικεφαλής αναλυτής  στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης. «Αυτό μπορεί να μείωσε τις ελπίδες για μια επικείμενη αλλαγή στη νομισματική πολιτική».

Μετά τις ανακοινώσεις της BoJ, το γεν υποχώρησε σε χαμηλό μίας εβδομάδας έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε πάντως άνοδο 1,4%.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin