Image default
Πολιτική

Εκλογές 2023: Αίτημα εξαίρεσης τριών Αρεοπαγιτών κατέθεσε το κόμμα του Κασιδιάρη

Αίτηση εξαίρεσης τριών μελών της σύνθεσης της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατέθεσε το Εθνικό Κόμμα Έλληνες.

Ο πρόεδρος του «κόμματος Κασιδιάρη», Δημήτρης Χατζηλιάδης, ζητά την αποχή τριών αρεοπαγιτών από τη σύνθεση του Ποινικού Τμήματος, που τις προσεχείς ημέρες θα κρίνει την τύχη του κόμματος «Έλληνες». Στην αίτηση εξαίρεσης επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου, βάσει των οποίων οι τρεις δικαστές πραγματοποίησαν προ διάσκεψη προκειμένου να προετοιμάσουν απορριπτικό σκεπτικό για το επίμαχο κόμμα.

Αν δεν απέχουν οι δικαστές, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ζητά την εξαίρεσή τους από τη σύνθεση. Η αίτηση θα εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο.

Παράλληλα, η Βάσω Πανταζή δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη σε δήλωσή της αναφέρει: «Πληροφορηθήκαμε ότι μέλη της συνθέσεως είναι τρεις δικαστές για τις οποίες τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα εκτενή δημοσιεύματα περί συμμετοχής τους σε μια συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί προκειμένου να καταγράψουν σκεπτικό απόρριψης του Εθνικού Κόμματος Έλληνες στις επερχόμενες εκλογές. Τα δημοσιεύματα αυτά παρότι αναμέναμε αρκετές ημέρες να διαψευστούν είτε από τις ίδιες, είτε από το συνδικαλιστικό όργανο, δεν έγινε καμία διάψευση. Αυτό δημιουργεί υπόνοιες ότι δε θα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη η κρίση τους.

Να ξεκαθαρίσω ότι οι υπόνοιες αυτές δεν αφορούν το πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη, αφορούν την κοινωνία γενικότερα. Καθότι η απόφαση αυτή έχει ιστορική σημασία για τη δημοκρατία και τις ελεύθερες εκλογές.

Επειδή λοιπόν δημιουργήθηκαν δυσμενή σχόλια γι’ αυτές τις τρεις δικαστές αρεοπαγίτες, οι οποίες αποτελούν μέλη της συνθέσεως κι εμείς θεσμικά να θωρακίσουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία την απόφαση αυτή, ώστε να μην αμφιβάλλει κανένας πολίτης ότι αυτή η απόφαση είναι αντικειμενική και δεν είναι προειλημμένη, καταθέτουμε αυτή τη στιγμή στο Τμήμα του Αρείου Πάγου αίτηση προκειμένου είτε οι ίδιες να δηλώσουν αποχή από τη σύνθεση του Τμήματος για λόγους ευπρέπειας, όπως ορίζει ο νόμος. Αλλιώς ζητούμε να εξαιρεθούν με δικό μας αίτημα, καθότι, ούσες πρωταγωνίστριες αρνητικών δημοσιευμάτων, η δε τρίτη εξ αυτών, ούσα εφέτης ανακρίτρια είχε λάβει απόφαση γι αυτόν και τον είχε προφυλακίσει, ενώ αθωώθηκε αμετάκλητα για την κατοχή μιας νόμιμης καραμπίνας, ζητούμε να απέχουν από μόνες τους, διαφορετικά ζητούμε να εξαιρεθούν από τον Άρειο Πάγο».

Τα επόμενα βήματα

Παράλληλα, τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία υποβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, των συνδυασμών των κομμάτων, των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων και των ανεξαρτήτων υποψηφίων.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων των υποψηφίων, ανά εκλογική περιφέρεια και υποβάλλονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε υποψήφιο, καθώς και οι δηλώσεις παραίτησης από θέσεις που αποτελούν κωλύματα εκλογιμότητας (εφόσον υπάρχουν στρατιωτικοί, κ.λπ.), επισυνάπτουν τα κατάλληλα έγγραφα και συνυποβάλλουν τα ηλεκτρονικά παράβολα που προβλέπονται, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχός τους από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Αμέσως μετά οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συνδεθούν στην ηλεκτρονική πύλη ατομικές δηλώσεις υποψηφιοτήτων και να επικυρώσουν την υποψηφιότητά τους.

Πάντως, ο υποψήφιος βουλευτής που δεν επικυρώνει την υποψηφιότητά του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θεωρείται ότι δεν περιλαμβάνεται στο συνδυασμό που υποβάλλεται.

Στη συνέχεια το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συνδέεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ελέγχουν τους συνδυασμούς των κομμάτων, συνδυασμών κομμάτων, κ.λπ.

Οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν αφορούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η εκλογική νομοθεσία και ειδικότερα εάν υπάρχει:

– Απαιτούμενος αριθμός βουλευτών Επικρατείας που προβλέπει ο νόμος.

– Απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

– Απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

– Το ελάχιστο ποσοστό κάθε φύλου σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

– Το ελάχιστο ποσοστό κάθε φύλου στην Επικράτεια.

– Το απαιτούμενο ποσό παραβόλου για κάθε υποψήφιο. Το παράβολο είναι ύψους 150 ευρώ για κάθε υποψήφιο βουλευτή. Δηλαδή το συνολικό κόστος για κάθε κόμμα που κατέρχεται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ανέρχεται στα 40.000 έως 50.000 ευρώ.

– Το απαιτούμενο ποσό παραβόλου για κάθε συνδυασμό.

– Η ελάχιστη ηλικία που πρέπει να έχει κάθε υποψήφιος.

– Η παραίτηση από την υπηρεσία και από τις θέσεις που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποτελούν κώλυμα για την εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή (στρατιωτική, κ.λπ.).

Τέλος, η Ολομέλεια των αρεοπαγιτών του Α1 Τμήματος μετά τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουν, θα προχωρήσουν στην ανακήρυξη των κομμάτων, συνδυασμών κομμάτων, κ.λπ., η οποία πρέπει να γίνει, εντός 3 ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 2 Μαΐου 2023.

Μέχρι στιγμής από τον Άρειο Πάγο από τον προκαταρκτικό έλεγχο «κόπηκαν» το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου και το «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Καραϊβάζ: Τα πακιστανικά τηλέφωνα και τα τρία νέα ονόματα – Τα στοιχεία που οδήγησαν στις συλλήψεις

Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ: Με ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Ιορδανία η Ελλάδα

Δολοφονία Καραϊβάζ: Αυτό είναι το λευκό βαν που «πρόδωσε» τους εκτελεστές

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Βορίδης: Ζητάμε ισχυρό μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της

admin

Βελόπουλος σε Ιερώνυμο: Κανείς πολιτικός δεν δίνει οδηγίες στον κλήρο, αλλά ούτε η ιεραρχία στους πιστούς

admin

Ξύλο στη Βουλή: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του Κ. Φλώρου δηλώνει ο Β.Γραμμένος

admin

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός – Βίντεο

admin

Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

admin

Ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΚΑΪ

admin

Φλωρίδης στον ΣΚΑΪ: Τεράστια επιτυχία της αστυνομίας στις έρευνες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

admin

Τα «κάστρα» και οι «δύσβατες» περιοχές των κομμάτων 

admin

Σπίρτζης για στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους Σπαρτιάτες: Θα τα συζητήσουμε, όταν και όποτε συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα

admin

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι και για ηγέτης και για μπύρες- Θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες»

admin

Κασσελάκης: «Είμαι και για πρωθυπουργός και για μπύρες-Εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

admin