Image default
Πολιτική

Κιλιτσντάρογλου: Yπερ της συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών

Από τη μία δηλώνει υπέρμαχος της συνεργασίας με την Ελλάδα, με στόχο «την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις μεταξύ μας σχέσεις» και από την άλλη εμμένει σε προκλητικές θέσεις, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ο λόγος για τον επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που στις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία απειλεί σοβαρά την πρωτοκαθεδρία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική», ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως επιθυμεί σταθερότητα και κατανόηση στις σχέσεις με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι μοίρες των δύο χωρών είναι κοινές.

«Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετες είναι οι μοίρες μας ως Ελλάδας και Τουρκίας», δήλωσε, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος : «Επιθυμούμε να αναβιώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά και να βελτιώσουμε τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα καθώς και να εισαγάγουμε σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις σχέσεις μας».

O επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και προεδρικός υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, προέταξε την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή συνεργασίας. «Θα συνεργαστούμε για το νερό, για την ειρήνη. Πρέπει να συνεργαστούμε. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες αδελφοί και αδελφές μου έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο ζεστά καλοκαίρια, όλο και περισσότερες πυρκαγιές, αλλάζουν τα πάντα. Το αισθανόμαστε και εδώ στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Αυτά τα προβλήματα θα επιδεινώνονται περισσότερο όσο περνάει ο καιρός εάν δεν ενεργήσουμε αμέσως» δήλωσε.

Παράλληλα δεσμεύθηκε για την επιστροφή του δόγματος «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Όπως εξήγησε: «αυτό το αξίωμα σημαίνει ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας μας εξαρτάται από τις εξελίξεις στη γειτονιά καθώς και στον κόσμο, ευρύτερα». Το εντυπωσιακό άνοιγμα Κιλιτσντάρογλου ωστόσο προς την Ελλάδα, επισκιάζεται από θέσεις που εκφράζει δημόσια που για την χώρα μας αποτελούν «κόκκινη γραμμή» όπως είναι το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, περί εθνικής μειοδοσίας της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησε από τους Τούρκους ψηφοφόρους να μην πιστεύουν «τα ψέματα και την προπαγάνδα» της κυβέρνησης. Σε σχετικό βίντεο ο Κιλιτσντάρογλου απαντάει στις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον του, λέγοντας πως: «Αυτοί που μας συκοφαντούν συνεχώς, έχουν κάνει τίποτα για τα νησιά που είναι στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα; Όλα είναι αρλούμπες, αγαπητέ μου λαέ. Όλα είναι ψέματα» δήλωσε προκλητικά.

Υπενθυμίζεται πως για το σημερινό αφήγημα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, που αποτελεί μέρος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, μερίδιο ευθύνης έχει και το κεμαλικό CHP και ο επικεφαλής του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος αν και θεωρητικά «κοσμικός» και «φιλο-δυτικός» στο παρελθόν πλειοδότησε στη ρητορική κατά της χώρας μας, καλώντας τον Ερντογάν να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει την ένταση με τον Ανδρουλάκη – Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα σε κρίσιμο timing


Νέο αιματοκύλισμα στη Σερβία: Αυτός είναι ο 21χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε 8 άτομα

Έκρηξη σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Περιστέρι – Ήθελαν να πάρουν το ΑΤΜ

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Βορίδης: Ζητάμε ισχυρό μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της

admin

Βελόπουλος σε Ιερώνυμο: Κανείς πολιτικός δεν δίνει οδηγίες στον κλήρο, αλλά ούτε η ιεραρχία στους πιστούς

admin

Ξύλο στη Βουλή: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του Κ. Φλώρου δηλώνει ο Β.Γραμμένος

admin

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός – Βίντεο

admin

Χαρδαλιάς: «Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια»

admin

Ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΚΑΪ

admin

Φλωρίδης στον ΣΚΑΪ: Τεράστια επιτυχία της αστυνομίας στις έρευνες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

admin

Τα «κάστρα» και οι «δύσβατες» περιοχές των κομμάτων 

admin

Σπίρτζης για στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους Σπαρτιάτες: Θα τα συζητήσουμε, όταν και όποτε συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα

admin

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι και για ηγέτης και για μπύρες- Θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες»

admin

Κασσελάκης: «Είμαι και για πρωθυπουργός και για μπύρες-Εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

admin