Image default
Ευρώπη

Στη Χιροσίμα συνεδριάζει η G7 με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία

Οι ηγέτες των προηγμένων δημοκρατιών του κόσμου αναμένεται να εξαπολύσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς συγκεντρώθηκαν για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, ένα συμβολικό σημείο για τις προσπάθειές τους να αναγκάσουν τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και άλλοι ηγέτες από τα πλούσια κράτη της G7,  Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία,  Βρετανία,  Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς, πρόκειται, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, να επισκεφθούν το μνημείο ειρήνης στην πόλη που ισοπεδώθηκε από την ατομική βόμβα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αργότερα, η ομάδα G7 θα ανακοινώσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς στο επίκεντρο των συζητήσεων παραμένει η στρατηγική για τον πόλεμο στην Ουκρανία που διαρκεί πλέον περισσότερο από ένα χρόνο και δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Τα μέλη της G7 αποτελούν τις χώρες που κυριάρχησαν στη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή, ύστερα από την καταστροφή της Χιροσίμα, και  αμφισβητούνται τώρα όλο και περισσότερο από την ανερχόμενη Κίνα και την απρόβλεπτη Ρωσία.

Διαμάντια αλλά «όχι για πάντα»

Η Βρετανία θα ανακοινώσει την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών και των εισαγωγών μετάλλων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του αλουμινίου και του νικελίου, σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία, ανέφερε η κυβέρνησή της σε ανακοίνωσή της.

Η Βρετανία θα βάλει επίσης στο στόχαστρο επιπλέον 86 άτομα και εταιρείες από το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτός από εκείνους που εμπλέκονται στις βιομηχανίες ενέργειας, μετάλλων και ναυτιλίας, ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη θα περιορίσει τις πωλήσεις ρωσικών διαμαντιών.

«Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι για πάντα και θα εκθέσουμε ανοιχτά και ειλικρινά γιατί αυτές οι κυρώσεις είναι αναγκαίες και δικαιολογημένες», είπε στην ομιλία του.

Η μοναδική θέση της Χιροσίμα στην ιστορία της ανθρωπότητας ως η πρώτη πόλη που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της πυρηνικό όπλο την κατέστησε μια ζοφερή πλατφόρμα σε μια βροχερή, συννεφιασμένη ημέρα, καθώς οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο πάρκο μνήμης της ειρήνης.

Οι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες των τελικών τους ανακοινώσεων για τη Ρωσία, καθώς και να συζητούν την ακριβή γλώσσα για την Κίνα, σύμφωνα με ανθρώπους από τέσσερα από τα εμπλεκόμενα έθνη.

«Μια σταθερή και εποικοδομητική σχέση με την Κίνα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας», δήλωσε ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε εντελώς – αλλά να απεξαρτηθούμε- να μειώσουμε τις υπερβολικές εξαρτήσεις μας και να διαφοροποιηθούμε- να αντιμετωπίσουμε τις αθέμιτες πρακτικές».

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να υπερασπιστεί την «εδαφική της ακεραιότητα», αν χρειαστεί. Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στην κάτω βουλή του ιαπωνικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι επέλεξε την πόλη για τη σύνοδο κορυφής για να εστιάσει την προσοχή στον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Θα ακούσετε μια ισχυρή δήλωση ενότητας, δύναμης και δέσμευσης στην απάντησή μας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Θα δείτε να λαμβάνονται νέα μέτρα για την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την αποδυνάμωση της ικανότητάς της να διεξάγει πόλεμο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να προσθέσουν 70 νομικές οντότητες στη μαύρη λίστα εξαγωγών τους και να επεκτείνουν την εξουσία επιβολής κυρώσεων σε άλλες 300 οντότητες, καθώς και σε νέους τομείς της ρωσικής οικονομίας, δήλωσε το πρόσωπο.

Ο στόχος είναι να κλείσουν τα παραθυράκια φοροδιαφυγής σε χώρες από την Ευρώπη έως την Ασία και τη Μέση Ανατολή, να στοχεύσουν σε αγαθά που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για τη διεξαγωγή του πολέμου, να μειώσουν την εξάρτηση από τις ενεργειακές εξαγωγές της χώρας αυτής και να κόψουν την πρόσβαση της Μόσχας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin