Image default
Ευρώπη

Ισπανία: Στα χαρακώματα VOX-PP και σοσιαλιστές για το Pride

Οι δήμοι που διοικούνται από το ακροδεξιό κόμμα Vox αρνήθηκαν την Τετάρτη να κρεμάσουν σημαίες του ουράνιου τόξου  για να γιορτάσουν το Pride Day. Το Partido Popular έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του, όμως το αριστερό στρατόπεδο εκμεταλλευόμενο την ημέρα και τον εορτασμό εξαπέλυσε πυρά κατά των αντιπάλων του.

Το Pride Day γιορτάζεται στην Ισπανία στις 28 Ιουνίου, με τα δημόσια ιδρύματα και τα επίσημα κτίρια να τοποθετούν σημαίες ουράνιου τόξου ως ένδειξη υποστήριξης. Όμως η είσοδος του Vox σε πολλά δημοτικά συμβούλια και περιφερειακά κοινοβούλια μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου μείωσε σημαντικά τον αριθμό των συμβόλων της κοινότητας LGBTQ+.

Η συμμαχία του Vox (ECR) και του Partido Popular (Λαϊκού Κόμματος/ΕΛΚ) είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών περιφερειακών υπουργείων ισότητας και τις ανακοινώσεις για τη μεταρρύθμιση των «τρανς» νόμων.

«Όχι, δεν σκόπευα να το (γιορτάσω), μεταξύ άλλων, υποθέτω επειδή είμαι ετεροφυλόφιλος», δήλωσε την Τετάρτη ο ηγέτης του Vox Santiago Abascal σε συνέντευξη στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας RTVE με θέμα τον εορτασμό του Pride Day.

Το Pride Day LGBTQ+ «έχει πολύ μικρότερη σημασία από ό,τι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ορισμένοι πολιτικοί και λόμπι (…) πολλοί ομοφυλόφιλοι άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους ψηφίζουν το Vox, δεν ταυτίζονται με τα μηνύματα των λόμπι ή δεν πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν μια ειδική ημέρα εορτασμού (…) νομίζω ότι εκπροσωπώ αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Abascal, φίλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Εγώ βάζω τη σημαία… εσύ παίρνεις τη σημαία μακριά

Από τα 17 περιφερειακά κοινοβούλια της Ισπανίας, αυτό της Καστίλλης και Λεόν, όπου το PP και το Vox κυβερνούν με συνασπισμό, δεν κρέμασε τη σημαία LGBTQ+ για δεύτερη συνεχή χρονιά, όμως το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE/S&D) τοποθέτησε την Τετάρτη μία στο μπαλκόνι, έξω από το γραφείο της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου, Carlos Pollán (Vox), απείλησε το πρωί της Τετάρτης να στείλει τις υπηρεσίες ασφαλείας του κοινοβουλίου να αφαιρέσουν τη σημαία εάν οι σοσιαλιστές δεν το έκαναν, ενώ αργότερα απείλησε ακόμη και να καταγγείλει τον ηγέτη του PSOE στην περιοχή, Luis Tudanca. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της ημέρας, η σημαία εξακολουθούσε να κυματίζει.

Ο δήμαρχος της Μαδρίτης, José Luis Martínez Almeida (PP), έλαβε την απόφαση πριν από μερικά χρόνια να μην κρεμάσει τη σημαία της LGBTQ+ στο δημαρχείο, επικαλούμενος απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καθόριζε ότι ανεπίσημες σημαίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται στις προσόψεις δημόσιων κτιρίων στην Ισπανία.

Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης, η πρόσοψη του. δημαρχείου της ισπανικής πρωτεύουσας και το εμβληματικό σιντριβάνι Cibeles, ένα από τα κύρια τουριστικά σύμβολα της Μαδρίτης, μαζί με την Puerta de Alcalá, φωτίστηκαν και πάλι στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Τα κεντρικά γραφεία του PP φωταγωγημένα στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Παραδόξως, όμως, το PP πήρε αποστάσεις από το Vox και, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του, φώτισε το κτίριο της έδρας του στην οδό Génova της Μαδρίτης στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το κεντροδεξιό κόμμα όντως κρέμασε τη σημαία LGBTQ+ στα δημοτικά συμβούλια όπου κυβερνά μόνο του, όπως η Βαλένθια, η Σαραγόσα και το Λογκρόνιο.

Ο «πόλεμος των σημαιών» της κοινότητας LGBTQ+ είναι ένα ακόμη παράδειγμα του διχασμού μεταξύ του PP και του Vox, τα οποία, αν και φαίνονται καταδικασμένα να συνεννοηθούν μεταξύ τους αν θέλουν ποτέ να γίνουν ισπανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, αποδεικνύουν την έλλειψη σύμπνοιας τους σε πολλά θέματα.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την πικρή διαμάχη, ο πρόεδρος του Partido Popular και υποψήφιος πρωθυπουργός Alberto Núñez Feijóo έστειλε συγχαρητήρια στις κοινότητες LGBTQ+.

«Ελευθερία είναι να μπορείς να επιλέγεις. Γιορτάζουμε την αναγνώριση της διαφορετικότητας και ότι ο καθένας μπορεί να αποφασίσει ποιος θέλει να είναι (…) στη ζωή του», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Ισότητας Irene Montero (Podemos) κάλεσε σε μια «χαρούμενη και μαχητική» Pride Day LGBTQ+ και ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez εξέφρασε την υπερηφάνεια του που ανήκει σε μια «ανοιχτή, χαρούμενη και ποικιλόμορφη» χώρα και υπογράμμισε το μήνυμα με το οποίο το PSOE θέλει να αντιμετωπίσει τον λόγο του Vox: «Ούτε ένα βήμα πίσω».

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin