Image default
Ευρώπη

Σλοβάκος υπ. Γεωργίας: «Αστεία» η ευρωπαϊκή βοήθεια για τα ουκρανικά σιτηρά

Η ενίσχυση ύψους 5 εκατ. ευρώ που θα λάβουν οι Σλοβάκοι αγρότες για τις απώλειες που υπέστησαν μετά την πρόσφατη εισροή γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία είναι μικρή σε σύγκριση με την πραγματική απώλεια των 200 εκατ. ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας Jozef Bíreš.

Τη Δευτέρα, τα κράτη μέλη έδωσαν το πράσινο φως για το πακέτο αποζημιώσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα πέντε κράτη – συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας – που αποφάσισαν να θεσπίσουν μονομερείς απαγορεύσεις για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα τον Απρίλιο – πριν η ΕΕ εκδώσει τη δική της περιφερειακή απαγόρευση εισαγωγών.

Η Σλοβακία έλαβε το μικρότερο ποσοστό, ενώ η Βουλγαρία θα λάβει 10 εκατ. ευρώ, η Ουγγαρία 16 εκατ. ευρώ, η Ρουμανία 30 εκατ. ευρώ και η Πολωνία 40 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Bíreš υποστηρίζει τώρα ότι δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετό, χαρακτηρίζοντας το ποσό «αστείο».

«Η Σλοβακική Δημοκρατία εκτιμά ότι η ζημία που προκλήθηκε από τις αυξημένες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη γενικότερη δύσκολη κατάσταση των καλλιεργητών μας, οι οποίοι καθιέρωσαν τις καλλιέργειές τους πέρυσι με αυξημένες εισροές και πτώση των τιμών ρευστοποίησης, ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ», εξήγησε το υπουργείο σε δήλωσή του στη EURACTIV Σλοβακίας.

Το εκτιμώμενο ποσό θα ήταν σχεδόν το μισό του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ για την κρίση στις γεωργικές αγορές, ο οποίος ανέρχεται σε 460 εκατ. ευρώ – ένα ποσό που τα κράτη μέλη μπορούν να διπλασιάσουν χρησιμοποιώντας τους προϋπολογισμούς τους, αν και και πάλι δεν θα ήταν «επαρκές για να καλύψει όλες τις ζημίες».

Η Σλοβακία είναι απίθανο να δει περισσότερα χρήματα από το αποθεματικό ταμείο, καθώς η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το υπόλοιπο του φετινού αποθεματικού, το οποίο συμπληρώνεται με 80 εκατ. ευρώ από το επόμενο έτος, θα διατεθεί στα άλλα 22 κράτη μέλη.

Η περιφερειακή απαγόρευση της ΕΕ θα πρέπει να ισχύει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αν και η Σλοβακία επιθυμεί διακαώς να παραταθεί η απαγόρευση. Ο Bíreš έχει συζητήσει το θέμα με τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.

«Θα μας βοηθούσε μια παράταση αυτού του μέτρου. Για ένα λόγο, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει [σύντομα] και αν αυτές οι εισαγωγές είναι ανεξέλεγκτες, αυτό προφανώς θα βλάψει την κατάσταση των καλλιεργητών σιτηρών. Επίσης, για το λόγο ότι αν η τιμή παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, [οι καλλιεργητές] θα σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θα ξανακαλλιεργήσουν», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για να επεκτείνουμε αυτό το μέτρο», είπε, προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτός στο να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά όχι αν «παραμορφώσει» την αγορά της Σλοβακίας.

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin