Image default
Ευρώπη

Στο δρόμο του ευρώ η Βουλγαρία – Ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισαγωγή του ευρώ ως παράλληλου νομίσματος με το βουλγαρικό λεβ από το 2024, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ.

Η Βουλγαρία άλλαξε τον αρχικό της στόχο για την ένταξη στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2024 στην 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η έλλειψη πολιτικής βούλησης του προηγούμενου κοινοβουλίου μπλόκαραν τη διαδικασία. Ωστόσο, ένα δημοψήφισμα που ζητά την αναβολή της υιοθέτησης για το 2043, το οποίο προκηρύχθηκε από το ριζοσπαστικό φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο.

Η νέα κυβέρνηση στη Σόφια υποστηρίζεται από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα  «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία», καθώς και από το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο επίσης ασκεί πιέσεις υπέρ του ευρώ.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δώσουν την άδεια, η Βουλγαρία θα μπορέσει να επιτρέψει στους πολίτες της να επιλέξουν αν θα συναλλάσσονται σε ευρώ ή λεβ. Ένας τέτοιος μηχανισμός εφαρμόζεται ήδη στο Μαυροβούνιο και το Κόσοβο όπου χρησιμοποιούν το ευρώ χωρίς να είναι μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης.

«Γνωρίζετε ότι στη Βουλγαρία αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ευρώ. Όμως, οι ιδιώτες δεν έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ευρώ, ούτε έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τους μισθούς τους σε ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το Mediapool.bg.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες, όπως το Μαυροβούνιο, που στην πραγματικότητα επιτρέπεται σε εθελοντική βάση η διενέργεια αυτών των συναλλαγών. Εάν δύο πολίτες θέλουν και μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ευρώ, θα πρέπει να τους επιτραπεί [αυτή η δυνατότητα] χωρίς να τους περιορίζει το κράτος. Αυτή τη στιγμή, οι συναλλαγές μεταξύ πολιτών και οι τελικές πωλήσεις σε ευρώ πραγματοποιούνται μόνο σε λεβ», πρόσθεσε.

Η βουλγαρική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τώρα να επιτρέψει την ανακοίνωση των λιανικών τιμών των προϊόντων στη χώρα και στις δύο τιμές, έτσι ώστε ο αγοραστής να αποφασίζει σε ποιο νόμισμα θα πληρώσει. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία θα εισέλθει στην Ευρωζώνη ακόμη και πριν αυτό συμβεί διοικητικά, αλλά χωρίς να έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το κόμμα «Συνεχίζουμε να αλλάζουμε», το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης, θεωρεί την είσοδο της Βουλγαρίας στη Σένγκεν και στην Ευρωζώνη ως πολιτική ασφάλεια για τον περιορισμό πιθανών επιζήμιων συνεπειών για τη χώρα, εάν τα φιλορωσικά κόμματα καταφέρουν να αναλάβουν την εξουσία.

Επί του παρόντος, οι βουλγαρικές επιχειρήσεις χάνουν 750 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τέλη για τη μετατροπή συναλλάγματος και τη μεταφορά σε τράπεζες της ευρωζώνης – ένα ποσό που για τη Βουλγαρία ανέρχεται στο 0,4% του ΑΕΠ της χώρας.

Σχετικα αρθρα

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Jourová: Υπό απειλή η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβακία

admin