Image default
Τοις Μετρητοίς

Και το 2024 θα διαπρέψει ο κλάδος πληροφορικής

Με εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να τρέξει ο κλάδος πληροφορικής και το 2024.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών, ο οργασμός των νέων συμβάσεων θα προκαλέσει “υπερηχητική” δραστηριότητα, ώστε να φέρουν σε πέρας όλα αυτά τα νέα μεγάλα έργα που έρχονται από το business software, το fintech, την κυβερνοασφάλεια και την ψηφιοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά και η εγκατάσταση POS σε σχεδόν 35 κλάδους της εγχώριας οικονομίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας έρχεται από το βάθος και το γιγάντιο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης, που σε ορισμένες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ακόμα και διπλασιασμό μεγεθών και κερδοφορίας.

Όλα πλέον δείχνουν ότι η διετία 2024-2025 μπορεί να αποβεί χρυσή για τον κλάδο πληροφορικής, διαμορφώνοντας ακόμα υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις από τις τωρινές. Για παράδειγμα, οι πρωταγωνιστές της σημερινής διαγραμματικής ανάλυσης, Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ), Entersoft (ΕΝΤΕΡ), Profile (ΠΡΟΦ) και Real Consulting (REALCONS), που έχουν αυτή τη στιγμή μια συνολική κεφαλαιοποίηση της τάξης των 941 εκατ. ευρώ, μπορούν να προσεγγίσουν μέσα στους επόμενους 12 με 16 μήνες ακόμα και τα 1,3 δισ. ευρώ ή ένα ακόμα +38%, με τις δύο “μικρότερες” της παρέας να αποτελούν το απόλυτο επενδυτικό “γκανιάν” της απόδοσης, μιας που έχουν τα φόντα ακόμα και για διπλασιασμό των κεφαλαιοποιήσεών τους.

Ξεκινάω, λοιπόν, τη διαγραμματική ανάλυση από την Epsilon Net, που εμφανίζεται στο διμηνιαίο διάγραμμα τιμών να έχει αποτυπώσει ένα αρκετά ενδιαφέρον πάτημα πάνω από τη βάση των αγοραστών στην περιοχή των 10 με 9,80 ευρώ. Όσο, λοιπόν, η εν λόγω ζώνη τιμών δεν καταστρατηγείται καθοδικά με τουλάχιστον τρία ημερήσια κλεισίματα κάτω από εκεί, τόσο θα συσσωρεύει δυνάμεις για μια επίθεση προς τα ιστορικά της υψηλά των 12 ευρώ. Πάνω, τώρα, από την πιθανή ανοδική διάλυση των 12 ευρώ υπάρχει η σαθρή αντίσταση των 13,40 ευρώ. Στη γενική, τώρα, μακροπρόθεσμη εικόνα εντοπίζουμε τον μεγάλο ανοδικό στροφέα “Q” να έχει σταματήσει στην τελευταία διετία τέσσερις πτωτικές κινήσεις, διαμορφώνοντας έτσι και τους αντίστοιχους τοπικούς πυθμένες. Πτώσεις οι οποίες δεν μπόρεσαν να τον βγάλουν από την πορεία και τον ανοδικό στόχο ώθησης της τιμής της μετοχής άνω των 13 ευρώ.

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρίσκεται η μετοχή της Entersoft μετά και την ανοδική απόδραση πάνω από τα 6,78 ευρώ που είχε αφήσει ως τοπική κορυφή στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Τώρα η μετοχή πληρώνει τα διόδια στα 7 ευρώ και ετοιμάζεται να ταξιδέψει για τον επόμενο διαγραμματικό στόχο, που εντοπίζεται στα 8,50 ευρώ. Χορηγός στην ανοδική κίνηση της μετοχής είναι η μακροπρόθεσμη γραμμή “W“, που μέχρι σήμερα έχει αναχαιτίσει τρεις φορές τις ορδές των πωλητών, αποτυπώνοντας υψηλότερους πυθμένες. Η Entersoft ανακοίνωσε πρώτη στον κλάδο πληροφορικής και τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023, εμφανίζοντας μια σημαντική αύξηση κατά +33% στα EBITDA, κλείνοντας στα 12,7 εκατ. ευρώ, από 9,5 εκατ. ευρώ που είχε το 2022, και μια αύξηση κατά +31% στα κέρδη προ φόρων, φτάνοντας στα 8,8 εκατ. ευρώ, από 6,7 εκατ. ευρώ που είχε το 2022.

Συνεχίζω με τον όμιλο της Profile, που έχει την ικανότητα να παίζει σε πολλά τεχνολογικά ταμπλό, fintech, cyber, digitalization και προσεχώς με το τεχνολογικό κύμα της δεκαετίας, το artificial intelligence (AI), πετυχαίνοντας έτσι συνεχώς νέες συμβάσεις από όλο τον κόσμο. Τελευταία, μάλιστα, έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στην Καραϊβική. Μια νέα αγορά, η οποία, μάλιστα, θα φανεί με υψηλό περιθώριο κερδοφορίας στο 2024. Διαγραμματικά, η μετοχή φαίνεται στο διεβδομαδιαίο chart τιμών να μαζεύει δυνάμεις πάνω από το όριο των 4 ευρώ, ώστε να πάει με αξιώσεις να σπάσει ανοδικά τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά που είχε σημειώσει στην περιοχή των 5 ευρώ. Πάνω από εκεί ανοίγει ένα σημαντικό περιθώριο ανόδου που φτάνει στα 6,80 ευρώ ή ένα +60% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

Η Profile, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά δεδομένα και των υπόλοιπων τριών εταιρειών, συνεχίζει να είναι ανάμεσά τους η πιο φθηνή. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ η Profile έχει EV/EBITDA στο 14,22x, η Epsilon Net έχει 17,41x, η Entersoft έχει 16,31x και η Real Consulting 17,16x. Επίσης, ενώ στο P/Book η Profile έχει 3,69x, η Epsilon Net έχει 13,41x, η Entersoft έχει 8,80x και η Real Consulting 4,15x. Τέλος, στο Ev/Sales, ενώ η Profile έχει 3,46x, η Epsilon Net έχει 6,30x, η Entersoft έχει 5,48x και η Real Consulting 2,67x, με το EBITDA όμως περιθώριο να είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες, στο 15,60%.

Κλείνω με τη μετοχή της Real Consulting, που βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά, διαλύοντας την αντίσταση των 2,85 ευρώ. Εδώ η επόμενη περιοχή αντίστασης εντοπίζεται στα 4 ευρώ ή ένα +25% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Η ύπαρξη και σε αυτό το μακροπρόθεσμο διάγραμμα ενός ισχυρού ανοδικού στροφέα (S) δίνει τα ανοδικά εχέγγυα για τη μετέπειτα πορεία της μετοχής. Η Real Consulting, που έχει περισσότερους από 300 πελάτες σε όλη την Ευρώπη, ετοιμάζεται μέσα στο 2024 να φύγει από την Εναλλακτική και να περάσει το κατώφλι της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 4, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin