Image default
Ευρώπη

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

Οι νομοθέτες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης υποστήριξαν την Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία, 171 ψήφους υπέρ και 25 κατά, νομοσχέδιο που πρότεινε το κόμμα Renaissance του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στα εσωτερικά θέματα της χώρας.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η προστασία της κυριαρχίας μας, των δημοκρατικών και φιλελεύθερων αξιών μας και η προστασία των συμφερόντων του έθνους», δήλωσε ο Sacha Houlié, πρόεδρος του Renaissance στη γαλλική Επιτροπή Νομικών και εισηγητής του νομοσχεδίου, ανοίγοντας τη συζήτηση την Τρίτη.

Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ολομέλεια την Τετάρτη, με μόνο την France Insoumise (LFI) να καταψηφίζει και την Gauche Démocratique et Républicaine (GDR) να απέχει, αποτελείται από τέσσερα μόνο  άρθρα.

Συγκεκριμένα, προβλέπει μια τετραετή δοκιμή, που επιτρέπει στις υπηρεσίες πληροφοριών να χρησιμοποιούν τεχνικές αλγοριθμικής παρακολούθησης οι οποίες τώρα προορίζονται αποκλειστικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το μέτρο αυτό επικρίθηκε αρχικά έντονα από τα αριστερά κόμματα, τα οποία φοβήθηκαν πιθανές επιπτώσεις στις ατομικές ελευθερίες.

«Οι συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση κατέστησαν δυνατή την αποσαφήνιση του κειμένου, το οποίο περιορίζει τη χρήση των αλγορίθμων σε περιπτώσεις ξένης παρέμβασης και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε στο Euractiv ο βουλευτής των οικολόγων Jérémie Iordanoff.

Το κείμενο προβλέπει επίσης τη δημιουργία μητρώου «εκπροσώπων συμφερόντων που ενεργούν για λογαριασμό αλλοδαπού εντολέα», το οποίο ελέγχεται από την Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP).

Αυτό θα περιλαμβάνει λομπίστες, επικοινωνιολόγους και χρηματοδότες που ενεργούν για λογαριασμό κυβερνήσεων, εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος και ξένων πολιτικών κομμάτων.

Το νομοσχέδιο βασίζεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο από την Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών (DPR), η οποία διαπίστωσε ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι «αποτελεσματικά» αλλά «μερικές φορές ανεπαρκή, δεδομένης της εντατικοποίησης της απειλής».

Θα εξεταστεί τώρα από τη Γερουσία τον Μάιο.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin