Image default
Ευρώπη

Ευρωπαϊκή περιοδεία για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ξεκινάει ο Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους υπέρ της πρωτοβουλίας της Μαδρίτης να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, με επισκέψεις στη Νορβηγία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Σλοβενία και μια συνάντηση στη Μαδρίτη με τον νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, επιβεβαίωσαν ισπανικές κυβερνητικές πηγές την Τρίτη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Πιλάρ Αλεγρία, ο Σάντσεθ (PSOE/S&D) θέλει να μεταφέρει σε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες την «ανησυχία του για την κατάσταση στη Γάζα και την ανάγκη αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος», ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Ο στόχος μας είναι σαφής. Είναι να πιέσουμε για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος», δήλωσε η Αλεγρία.

«Θέλουμε να συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών (Παλαιστινιακού και Ισραηλινού)».

Ο Σάντσεθ προώθησε την ιδέα αυτή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσφατα υπέγραψε επιστολή με τους ηγέτες πολλών χωρών της ΕΕ που ζητούσε την αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ένωση.

Κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, όπου συναντήθηκε με «βασικούς παράγοντες του αραβικού κόσμου» στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός πρότεινε ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να αναγνωρίσει μονομερώς την Παλαιστίνη ως κράτος πριν από το καλοκαίρι. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας.

Εξάλλου, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανακοίνωσαν στις 22 Μαρτίου ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης ως «τον μόνο τρόπο για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας» στην εμπόλεμη περιοχή.

Η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σουηδία είναι τα εννέα κράτη μέλη της ΕΕ που αναγνωρίζουν σήμερα το παλαιστινιακό κράτος.

Μετά το ταξίδι του στη Νορβηγία και την Ιρλανδία, ο Σάντσεθ θα υποδεχθεί τη Δευτέρα στη Μαδρίτη τον νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγρο, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Σλοβενία και το Βέλγιο την Τρίτη για να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των αντίστοιχων χωρών.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin